Pozno sneženje podaljšuje »znosno« sezono

Večina žičničarjev pravi, da bodo zvozili, na Pohorju z izgubo. Smuka še v prvi tretjini aprila, na Voglu tudi 1. maja.

Objavljeno
29. marec 2016 23.30
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Čeprav je na slovenskih smučiščih še kar nekaj snega, se zimska sezona na večini izteka. V Kranjski­ Gori so ustavili naprave na praznični­ ponedeljek, na Voglu, kjer ­imajo še skoraj tri metre snega,­ napovedujejo prvomajsko smuko. Smučarski delavci ocenjujejo sezono za znosno.

Sekretar združenja žičničarjev Danilo Brecelj pravi, da je do konca februarja obiskalo smučišča 727.000 smučarjev, kar je za 99.000 oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Med zimskimi šolskimi počitnicami je bil obisk manjši kar za 16 odstotkov.

Po dobrem začetku sezone decembra in januarja nato skoraj ni bilo več snežnih padavin, pa tudi februarja smučarjem vreme ni bilo najbolj naklonjeno, opozarja Brecelj, ki kljub temu pričakuje, da bodo smučišča do konca sezone naštela dober milijon smučarjev. To je nekaj manj kot lani (1.080.000) in slabih 20 oziroma 30 odstotkov slabše kot v povprečnih in odličnih zimah. Čeprav so imeli na smučiščih višje stroške zaradi izdelave kompaktnega snega, »bomo sezono finančno zvozili«, pravi Brecelj.

S podobnimi vremenskimi razmerami se srečujejo povsod po Evropi, ugotavlja Brecelj. Podnebne razmere se spreminjajo, meni. Če je pred leti pozimi najpogosteje pihal mrzel severni veter, ki se je zmešal z vlažnim zrakom, in je padal sneg, so zdaj nad našimi kraji pogostejši toplejši južni in jugozahodni vetrovi, zato je snežnih ­padavin manj.

Rekordno pri prenočitvah

»Pravi izraz za letošnjo sezono je težko najti, mogoče jo še najbolje opišemo z besedo turbulentna«, je dejal Luka Vrančič iz RTC Krvavec. »Hiter začetek že v zadnjem vikendu novembra, sončen, a izjemno topel in hkrati suh, december, ki nas je skoraj spravil na kolena, nato pa mešani meseci po novem letu. Na koncu lahko sezono ocenimo kot solidno. Do včeraj smo prepeljali 153.000 smučarjev,« je strnil vtise Vrančič. Na Krvavcu bodo tako kot na Rogli predvidoma smučali do 10. aprila.

Na Rogli so imeli do sredine tedna 117 smučarskih dni, za konec sezone pa so pocenili karte. Direktorica Uniturja Barbara Soršak pravi, da so s sezono zadovoljni, saj bodo imeli boljši obisk. V prvih treh mesecih leta 2016 je bilo na Rogli in v Termah Zreče že 83.000 prenočitev, kar je največ doslej.

V Kranjski Gori so v 123 smučarskih dneh našteli 167.000 smučarjev, približno 13.000 manj kot v povprečni sezoni, a več kot lani. Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora je dejala: »Kljub težavam smo s smučarsko sezono 2015/2016 lahko zadovoljni, saj je za pet odstotkov boljša od lanske in veliko boljša kot leta 2013/2014.«

Petkrat več uporabnikov enotne smučarske vozovnice

Na Voglu, kjer so v celoti odvisni od naravnega snega, so prepeljali približno 80.000 smučarjev. Znova se je pokazalo, da je treba urediti sistem za umetno zasneževanje, je povedal Matej Kandare in ocenil sezono kot solidno. Pri tem ugotavlja, da se je število smučarjev, ki bivajo na Bledu in z večdnevno enotno smučarsko vozovnico smučajo na Krvavcu, v Kranjski Gori in na Voglu, z lanskih dobrih tisoč povečalo za petkrat. Zadovoljni so, ker so pritegnili na smučišče Tajvance, Turke, Čehe, Poljake, pa tudi, da se vračajo srbski smučarji.

Na Golteh, kjer imajo do 130 centimetrov snega, bodo žičnice ustavili po 3. aprilu, za konec sezone so pocenili smučarske vozovnice. Kljub slabšemu obisku med šolskimi počitnicami vodja marketinga in prodaje Mitja Škrabl pravi, da so z zimo zadovoljni: »Ocena poslovanja hotela Golte je zelo dobra. Kljub povprečnim snežnim razmeram smo imeli več gostov, med velikonočnimi prazniki pa je bil hotel povsem zaseden.«

Na Pohorju v rdečem

Na Smučarskem centru Cerkno je bila sezona, kar zadeva obisk, nekoliko slabša od lanske. »Kljub vsemu končujemo sezono pozitivno, presegli smo 80.000 smučarjev, kar je sicer manj od povprečja zadnjih let – 87.000,« je dejal vodja prodaje in trženja v Hotelu Cerkno Uroš Žajdela.

Na Pohorju so do konca februarja prepeljali 76.000 smučarjev, kar je skoraj 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (120.000). »Glede na vremenske razmere s sezono zagotovo ne moremo biti zadovoljni. Poslovni rezultati za zdaj kažejo, da jo bomo končali z izgubo«, je povedal Dominik Dukarić iz Marproma.