Prebivalci Studencev ostro proti podjetjema Labos in Pet celin

V Iniciativi mestni zbor vztrajajo, da podjetji povzročata neznosen hrup in umazanijo, zato jih nočejo za sosede.

Objavljeno
16. julij 2013 16.16
Podjetje Labos, 15.7.2013
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Prebivalci samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti Studenci pozivajo mestno oblast, naj občina odkupi zemljišče, kjer imata prostore podjetji z dejavnostjo, ki moti stanovalce, zanju pa naj najde nadomestno zemljišče. A občina za odkup nima denarja.

»Podjetji, ki sta na območju nekdanjega Tekola, se ukvarjata z zbiranjem, sortiranjem in distribucijo kovinskih odpadkov ter gradbeništvom in trgovanjem z rabljenimi avtomobili. Z dejavnostmi povzročata neznosen hrup in umazanijo,« so opozorili v Iniciativi mestni zbor – samoorganizirani četrtni in krajevni skupnosti Studenci. To sta podjetji Labos in Pet celin v Ulici Pohorskega bataljona v Mariboru. V omenjeni četrtni skupnosti so prepričani, da bi se morali preseliti drugam, saj je to območje po njihovih informacijah v veljavni urbanistični zasnovi mesta predvideno za stanovanjske in dopolnilne dejavnosti.

Pogovarjali so se že o zamenjavi lokacije

»Naše podjetje se ukvarja s prodajo in odkupom kovin. Smo na lokaciji Industrijska cona Tekol z vsemi dovoljenji ministrstva za okolje že 20 let. Ker se v naši dejavnosti pojavlja občasen hrup, moramo zakonsko izvajati meritve hrupa pri Inštitutu za varstvo pri delu in varstvo okolja (IVD) Maribor. Iz redno opravljenih meritev je razvidno, da ne presegamo mejnih vrednosti hrupa,« je dejal direktor Labosa Bojan Šeter in dodal, da se iz samoorganizirane četrtne skupnosti nihče ni obrnil na njihovo podjetje, z Mestno četrtjo Studenci pa korektno sodelujejo; po dogovoru s slednjo so odlaganje kovin v kesone skrajšali od 10. do 15. ure med delavnikom.

Direktor Labosa je še povedal, da so se s prejšnjim mariborskim županom Francem Kanglerjem pričeli pogovarjati o možnosti zamenjave lokacije, vendar »se take spremembe ne morejo zgoditi čez noč«. Prebivalci na Studencih sicer na to problematiko, ki vpliva na kakovost življenja v stanovanjski soseki, opozarjajo že več let: pisali so predsednikom države in ministrom, sestankovali z bivšim županom in podžupani, poslali so več prijav na inšpektorat za okolje in prostor itd.

O postopkih na pristojnem inšpektoratu so na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pojasnili, da so bile v podjetju Labos septembra 2009 izvedene meritve hrupa. »Iz poročila o meritvah, ki jih je opravilo podjetje IVD Maribor, se vidi, da zavezanec s svojo dejavnostjo v času meritev ne obremenjuje okolja s hrupom prekomerno. Merili so na dveh mestih, kjer konične vrednosti niso bile prekoračene,« so sporočili z ministrstva.

Junija je bil redni inšpekcijski pregled

Inšpekcija za okolje in naravo pa je po njihovih pojasnilih podjetju izdala več ureditvenih odločb glede ravnanja z odpadki, junija letos je bil opravljen tudi redni inšpekcijski pregled. »Ugotovitveni postopek še ni končan,« so povedali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Prebivalci samoorganizirane četrtne skupnosti Studenci medtem zahtevajo čimprejšnji umik industrijskih dejavnosti iz tega predela, kamor po njihovem spadajo stanovanjski objekti, družbena infrastruktura (šole, vrtci, objekti za zdravstvo, kulturo ...), zelene ter športno-rekreativne površine.

»Na omenjenem zemljišču bi lahko bila zelenica, manjši park ali otroško igrišče, ki ga v tem delu mesta sploh ni,« so zapisali v javnem pismu, ki so ga poslali tudi na Mestno občino Maribor.

Odgovora od slednje niso dobili, na vprašanja Dela pa so iz občinske službe za stike z javnostjo odgovorili: »Občina trenutno ne razpolaga s sredstvi, ki bi ji omogočila nakup kompleksa Tekol. Pravkar preučujemo možnost sanacije območja na kakšen drug način.«