Predel bo še mesec dni neprevozen

Zaradi nestabilne skalne mase nad cesto bo sanacija dolgotrajnejša od najprej predvidene.

Objavljeno
30. marec 2015 18.45
Predel
Bl. M.
Bl. M.

Mejni prelaz Predel zaradi četrtkovega podora na italijanski strani ostaja neprevozen. Po delnem odvozu materiala, ki se je vsul na najožji del ceste, si je razmere v ponedeljek ogledal še geolog. Na podlagi tega je upravljavec italijanskih cest ANAS odločil, da bo zaradi velike nevarnosti, ki jo tudi za izvajanje interventnih del še vedno predstavljajo nestabilne skalne mase nad cesto, poškodovanega podpornega zidu in potrebnih sanacijskih del, cesta na tem odseku zaprta dlje od prvih ocen oziroma predvidoma do enega meseca. Obvoz je je urejen prek prelaza Vršič oziroma prek Učje ali Robiča.

Na Bovškem upajo, da bi sosedje čim prej odprli prelaz, da dolina ne bi ostala odrezana z italijanske strani, od koder prihajajo številni turisti. Na srečo so odgovorni odprli vsaj prelaz Vršič, ki je bil nekaj dni neprevozen zaradi na novo zapadlega snega in nevarnosti snežnih plazov in ki povezuje primorsko in gorenjsko stran.

Sicer so z direkcije za infrastrukturo pred dnevi sporočili, da so prisluhnili protestom Trentarjev in da bodo vršiško cesto prekategorizirali. S tem bi ji zagotovili vzdrževanje s pluženjem in posipanjem tudi v zimskem času, če debelina snežne odeje ne bo presegla 15 centimetrov oziroma če varnosti ne bodo ogrožali plazovi.