Predhodnica z vitezi vin za prihodnje leto

Kras za martinovo odpira vrata: Po lanskem, prvem organiziranem praznovanju to soboto že 90 ponudnikov vin in dobrot.

Objavljeno
04. november 2015 10.09
Vinska cesta na Krasu, 6. novembra 2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Štanjel – »Naš cilj je, da bodo ponudniki pri martinovanju hoteli biti zraven. Jasno pa je, da se bomo morali drugo leto še bolj potruditi,« pravi Helena Kosmina s komenskega turističnega informacijskega centra.

Gostinec Simo Komel iz Kobjeglave pa bi bil zadovoljen že, če bi odprte kleti na kraški vinski cesti na letošnjem, prvem resno organiziranem martinovanju na sežanskem in komenskem krasu obiskalo 500 gostov.

»Tokratno martinovanje, kjer se bodo prvič pojavili nekateri manjši ponudniki, bo, kot kaže, preizkušnja. Iz tega lahko zraste kaj dobrega,« je lani za Delo povedala Breda Durcik s turistične kmetije Petelin iz Pliskovice in očitno je imela prav.

Za letošnje martinovanje, s katerim želijo oživiti kraško vinsko cesto, se je prijavilo več kot 90 ponudnikov. Vrata bo odprlo 20 manjših vinskih kleti in klet Vinakras Sežana, devet gostilničarjev bo pripravilo martinov jedilnik. S predstavitvijo na stojnicah na martinovi tržnici in v številnih drugih vaseh bodo sodelovali tudi drugi vinarji in gostinci. Samo na štanjelskem grajskem dvorišču bo v soboto 21 ponudnikov vin, trije gostinci z gurmansko ponudbo, sirarji in pršutarji.

Na vprašanje, ali je 20 odprtih vinskih kleti na Krasu veliko ali malo, je Simon Komel, gostinec iz Kobjeglave in »začasni« gostinec na gradu Štanjel, odgovoril, da je pripravljenost na sodelovanje v primerjavi s prejšnjimi leti veliko boljša. »Pričakujemo pa, da bo prihodnje leto med ponudniki še večji interes, da bodo vinarji verjeli v ta projekt in da nam jih sploh ne bo treba več prepričevati. Gostinci so v preteklosti izgubili zaupanje v podobne prireditve, s katerimi so imeli več dela in stroškov kot koristi, in zdaj smo na dobri poti, da to zaupanje povrnemo.«

Občini Komen in Sežana sta z Zavodom za šport, turizem in prosti čas lani tradicionalni rekreacijski tek, tekaški pozdrav jeseni na Krasu, prvič nadgradili z martinovanjem, dnevom odprtih kleti na Kraški vinski cesti med Sežano in Komnom. »Letošnja precej večja prireditev je samo predhodnica tistega, kar načrtujemo skupaj z redom vitezov vin za prihodnje martinovanje na Krasu, festival penin pa tudi viteški turnir vin. Želimo si, da bi ljudje iz vse Slovenije vedeli tudi za martinovanje na Krasu, ne le za tistega v Mariboru ali na Ptuju,« je dejal komenski župan Marko Bandelli.

Osrednji dogodek v Štanjelu

Martinovanje se bo začelo ob 11. uri s tekom in pohodom po sežanskem Živem muzeju krasa, osrednji dogodek pa bo v Štanjelu, kjer bo komenski župan ob 13.30 zabil pipo v sod in tako blagoslovil mošt. Odprte kleti bodo dostopne z brezplačnimi avtobusnimi prevozi na 70-kilometrski krožni poti. Obisk Pepinega vrta v Dutovljah, vseh štanjelskih galerij in vodeni obisk Ferrarijevega vrta bodo brezplačni. Podrobnosti na www.visitkras.info.