Preglova nagrada za izjemne dosežke Mojci Benčina in Gvidu Bratini

Prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika za perspektivno mlado raziskovalko ali raziskovalca pa je raziskovalka Vesna Štih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana –  Na Kemijskem inštitutu so danes podelili Preglovo nagrado. Častni govorec prireditve je bil predsednik Borut Pahor. Dobitnika prestižne nagrade za izjemne dosežke v letu 2018 sta izr. prof. dr. Mojca Benčina in prof. dr. Gvido Bratina. Prejemnica doktorske štipendije Janka Jamnika za perspektivno mlado raziskovalko ali raziskovalca pa je raziskovalka Vesna Štih.

Komisija v sestavi predsednika Kemijskega inštituta Janeza Plavca, Iva Hafnerja Bratkoviča s Kemijskega inštituta, Ingrida Miloševa z Inštituta Jožef Štefan, Maje Ravnikar z Nacionalnega inštituta za biologijo, Matjaža Valanta z Univerze v Novi Gorici in Jurija Laha s Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo se je letos odločila, da Preglovo nagradi podeli dvema uglednima znanstvenikoma.


 

Nagrada navdih za spopad z novimi izzivi


Mojca Benčina, višja znanstvena sodelavka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, sodi med najprodornejše slovenske raziskovalke na področjih imunologije, mikrobiologije in sintezne biologije, so zapisali na Kemijskem inštitutu. Velik del njenih nedavnih raziskovalnih aktivnosti zaznamuje področje prirojene imunosti.



Kot je povedala nagrajenka, se »ob prejemu nagrade počuti počaščeno, saj je v prvi vrsti priznanje mojemu raziskovalnemu delu s področja imunologije in sintezne biologije in potrjuje verodostojnost, kvaliteto in družbeno pomembnost raziskav, ki jih opravljamo skupaj s sodelavci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta.« Kot je še dejala, ji nagrada predstavlja tudi navdih in motivacijo za spopad z novimi znanstvenimi izzivi.«
 

Da nagrado podeljuje Kemijski inštitut, ji daje še posebno težo


Gvido Bratina, redni profesor na Univerzi v Novi Gorici, sodi med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. V zadnjih letih je veliko pozornosti posvetil transportu električnega naboja po organskih polprevodnikih in materialnih sistemih povezanih z grafenom. Ob prejemu nagrade je povedal, da je vesel nagrade in se zahvalil komisiji.



»Dejstvo, da jo podeljuje Kemijski institut, kot vrhunska mednarodno uveljavljena znanstvena ustanova ji daje še posebno težo.  Obenem pomeni ta nagrada priznanje vsem mojim sodelavcev v Laboratoriju za fiziko organskih snovi, za njihovo predano delo. Hkrati je to tudi potrditev, da je usmeritev Univerze v Novi Gorici, ki omogoča znanstvenikom svobodo pri izbiri njihove znanstvene poti, pravilna.«




 

Komentarji: