Premogovnik Velenje insolventen

Uprava bo nadzornike s finančnim stanjem seznanila jutri. V rudniku bodo storili vse, da do tega ne pride.

Objavljeno
01. april 2015 11.04
hočevar rudnik
Brane Piano, Velenje
Brane Piano, Velenje
Velenje - Premogovnika Velenje (PV) je insolventen, je potrdila tiskovna predstavnica podjetja. Z razmerami bodo nadzornike seznanili na jutrišnji seji nadzornega sveta, ki se bo začela dopoldan in se po nekaterih napovedih lahko zavleče v večer.

Če Holding slovenske elektrarne (HSE) kot večinski lastnik do seje ne bo imel druge rešitve, preostane le še prisilna poravnava PV. Toda v rudniku, kakor je že pred časom za Delo pojasnil predsednik uprave Ludvik Golob, se težavnih razmer zavedajo in storili bodo vse, da do tega ne pride. Po naših informacijah so za nadzornike pripravili predloge ukrepov, s katerimi bodo zagotovili normalno obratovanje in poslovanje rudnika. Obstaja tudi možnost dokapitalizacije PV, kako bi jo HSE zagotovil, pa ni jasno.

Blaž Košorok, direktor HSE se je pred dnevi mudil pri velenjskem županu Bojanu Kontiču, a na Mestni občini Velenje niso pojasnili, kaj je bila vsebina njunih pogovorov. Najverjetneje prav nezavidljive razmere v PV.

Reševanje likvidnosti PV se vleče že dlje časa. HSE je od PV pred časom odkupil nekaj delovnih strojev, da je PV prišel do likvidnostnih sredstev, uprava je januarja s sindikati podpisala socialni sporazum o znižanju plač, še vedno obstaja tudi možnost združitve Termoelektrarne in PV v enotno podjetje.

18. marca so sicer v PV rudarjem uspeli zagotoviti izplačilo plač za mesec februar. V premogovniku pravijo, da bodo podrobneje o razmerah v družbi spregovorili po jutrišnji seji nadzornega sveta.