S ponedeljkom spet nova pravila, pogoj PCT razširjen

Na novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar predstavil semafor z novimi ukrepi.
Fotografija: Slovenija je v tretji od šestih faz. FOTO: Narinder Nanu Afp
Odpri galerijo
Slovenija je v tretji od šestih faz. FOTO: Narinder Nanu Afp

Trenutno smo že v tretji od šestih faz, ki jih predvideva semafor.

Vlada je na dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zamejitev epidemije. Razlog je hitro polnjenje bolnišnic, število hospitalizacij se je v zadnjih dneh podvojilo, podvojitveni čas je 8 ali 9 dni, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Odlok začne veljati v ponedeljek, a ker vsega ni mogoče uvesti čez noč, vlada pričakuje, da se bo odlok v celoti izpolnjeval v roku sedmih dni.



Kot je povedal minister, je vlada sprejela nove ukrepe proti širjenju covida-19.

PCT pogoj FOTO: Arhiv Vlade RS
PCT pogoj FOTO: Arhiv Vlade RS

PCT pogoj FOTO: Arhiv Vlade RS
PCT pogoj FOTO: Arhiv Vlade RS

Pri hitrih antigenskih testih za samotestiranje je pomembno to, da se rezultati ne vnašajo v nacionalni register o pacientih;  zato se uporabljajo za pridobitev možnosti za opravljanje dela, ni pa to podlaga za pridobitev kode QR.



Maske so obvezne pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, v odprtih pa tam, kjer ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra. Kadar se na javnih krajih upošteva pogoj PCT, maske niso potrebne; tudi ne, če gre za člane istega gospodinjstva, ki so na primerni razdalji do drugih. Če je v vozilu ena oseba ali člani istega gospodinjstva, maska prav tako ni obvezna.

Uporaba zaščitne maske. FOTO: Arhiv Vlade RS
Uporaba zaščitne maske. FOTO: Arhiv Vlade RS


Zaposleni, ki se morajo samotestirati s hitrimi antigenskimi testi, to počnejo enkrat tedensko. To lahko počnejo doma ali v službi v dogovoru z delodajalcem, stroške krije slednji.

V zadnjih mesecih nam je stroka razložila, da so cepiva varna in učinkovita, je poudaril minister in dodal, da vsi lahko živimo relativno normalno le ob zadostni precepljenosti.

Speoročilo je po njegovem jasno: z večjo precepljenostjo in z doslednim upoštevanjem pogoja PCT se lahko ognemo najhujšemu.

Imamo cepivo, imamo izkušnje, je dejal minister in pozval Slovence, da ni razloga za pomisleke, ampak je čas, da uporabimo razum.

Minister vse pogosteje opaža, da imajo prebivalci občutek, da je epidemija problem zdravstva, kar pa ni res. To je problem družbe in le skupaj bomo dosegli zadostno precepljenost ter izhod iz epidemije, je dejal.

Komentarji: