Pretakanje iranskih milijonov prek NLB v predkazenskem postopku

Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB na več tisoč naslovov.

Objavljeno
13. junij 2017 21.53
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana - Specializirano državno tožilstvo je popoldne po poročanju Radia Slovenija potrdilo, da v zvezi s sumom pretakanja milijonov dolarjev, ki naj bi se iz Irana prek NLB v letih 2009 in 2010 stekali na račune v tujino, poteka predkazenski postopek. Več zaradi interesa preiskave in varstva osebnih informacij na tožilstvu za zdaj ne razkrivajo.

Nekdanji prvi mož NLB Božo Jašovič je sicer v ponedeljek na zaslišanju pred pred bančno preiskovalno komisijo DZ potrdil obstoj sumljivih transakcij iranskega izvora v obdobju, ko je vodil banko. Kot je zatrdil, je sicer za to izvedel šele konec leta 2010, ko so na nenavadna nakazila opozorile pristojne službe.

Urad za preprečevanje pranja denarja je o teh transakcijah pred časom obvestil policijo. Kot poroča Radio Slovenija, pa je policija v nasprotju s tožilstvom presodila, da takrat prejeti podatki niso dosegali ustreznega dokaznega standarda za začetek predkazenskega postopka. S preiskavo primera se sicer ukvarja tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.