Pretirano čiščenje gozda bi povzročilo dodatno škodo

Trhla drevesa so hrana Naravovarstveniki pravijo, da je odmrle lesne biomase v javnih gozdovih že zdaj primanjkovalo

Objavljeno
25. februar 2014 22.42
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ljubljana – Koalicija za gozd opozarja, da je naravovarstveni vidik odprave posledic žleda v gozdovih povsem zanemarjen. Pretirano čiščenje gozdov in gradnja gozdnih prometnic v še redke neodprte gozdove lahko ogrozita sam gozd in nekatere njegove prebivalce.

Koalicija za gozd in nekaj posameznikov je kmetijskega ministra Dejana Židana, zavod za gozdove in druge opozorila, da bi čiščenje gozda z odstranjevanjem vseh poškodovanih dreves in ponovna saditev neavtohtonih vrst, na primer smreke v nižjih legah, lahko dolgoročno škodila gozdu. Pretiran iznos biomase pomeni odnašanje pomembnih hranil iz gozda, to pa lahko vpliva na rodovitnost tal in ogroženost nekaterih že zdaj ogroženih živalskih vrst, ki so odvisne od zadostnih količin mrtvega lesa. Zaradi intenzivnega gospodarjenja v gozdovih, zlasti javnih, odmrle lesne biomase že zdaj primanjkuje, živalskim vrstam, ki so zato že močno ogrožene, pa se zdaj piše še slabše, ugotavljajo v Cipri, društvu za varstvo Alp, Dinaricumu, društvu za ohranjanje Dinaridov. društvu za opazovanje in proučevanje ptic, Focusu, društvu za sonaraven razvoj, Inštitutu za trajnostni razvoj itd.

Naravovarstveniki opozarjajo, da bi sanacijski načrti, če bi bili sprejeti brez preverjanja njegovih vplivov na naravo, lahko ogrozili nekatere varovane vrste v območjih Natura 2000. Omenjajo tudi mogočo pretirano gradnjo vlak in cest v še redke preostale neodprte in zato najbolj ohranjene gozdove.

»Pismo ministru smo napisali zato, ker se v javnosti poudarja le gospodarske in socialne vidike, o ekoloških pa sploh ni govora. Dvomimo, da bo zavod za gozdove vse zmogel sam,« je za Delo pojasnil Boris Rantaša iz koalicije, v kateri so prepričani, da je posek poškodovanega drevja nepotreben tam, kjer so stroški sečnje in spravila večji od koristi. Povsem pa soglašajo, da je posek zaradi nevarnosti namnožitve podlubnikov nujen v gozdovih iglavcev.

V zavodu za varstvo narave opozarjajo, da imajo pred ohranjanjem biotske raznovrstnosti po ujmi prednost ukrepi, ki preprečujejo ogroženost ljudi ali premoženja. Z ministrstva, pristojnega za varstvo narave, in z zavoda za gozdove mnenja o predlogih koalicije za zmanjševanje ekološke škode še nimajo. S sklada za kmetijska zemljišča in gozdove pa so pojasnili, da bodo na podlagi načrta sanacije poškodovanih gozdov spremenili program izkoriščanja državnih gozdov za letos, koncesionarji pa bodo upoštevali vse predpise in odločbe.