Prevalje si obetajo nov muzej

Projekt Žive vezi: šest kulturnih ustanov z obeh strani meje ter občina Prevalje spodbujajo kulturni turizem in povezovanje med umetniki.

Objavljeno
24. november 2014 22.34
celin/Odkritje spomenika
Mateja Celin
Mateja Celin
Prevalje – Obširen projekt kulturnega sodelovanja koroških ustanov in umetnikov z obmejnega območja bo v desetih mesecih ponudil obilico kulturnih dogodkov in izmenjav, od katerih si slovenski in avstrijski partnerji obetajo boljše priložnosti za umetnike ter razvoj kulturnega turizma. Na Prevaljah nameravajo za tri nove muzejske zbirke zgraditi muzej.

Greta Jukič je povedala, da bodo s pomočjo evropskega financiranja med drugim vzpostavili pet stalnih razstav, tri bodo na Prevaljah. Med njimi Jukičeva poudarja republiški muzej bralne značke, ki se je pred 55 leti začela na Prevaljah, kjer si od projekta obetajo svoj muzej. »Najprej bomo ponudili vsebine v digitalni obliki, nato pa nameravamo postaviti sodoben muzej z vsebinami za mlade, da bodo ti radi prihajali na Prevalje,« napoveduje Jukičeva. Ideja nastaja že sedem let, muzej bodo postavili v prihodnjem parku Jezero, za kar imajo že rezerviran prostor v prostorskem načrtu. »Projekt Žive vezi je nastavek za institucijo, ki bo povezovala koroški kulturni prostor. Upam, da bomo lahko dobili soinvestitorja za javno-zasebno partnerstvo, kajti evropskih sredstev za takšno vsebino v celoti ne bo.«

Dve zbirki

Do marca prihodnje leto bodo pripravili pet likovnih razstav, dve glasbeni prireditvi, pet literarnih srečanj ter šest gledaliških in lutkovnih gostovanj. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM) je pojasnila, da bo zbirka Rastoča knjiga predstavila uspešne posameznike, ki so prispevali k razvoju Prevalj, v zbirki Zgodovina Prevalj pa bodo predstavili razvoj kraja od njegovih začetkov s poudarkom na 19. stoletju, ko sta tam delovala železarna in premogovnik na Lešah. »Zbirke bodo na ogled kot virtualne predstavitve na zaslonih na dotik, dokler muzej ne bo zaživel tudi v fizični obliki.

V Koroški osrednji knjižnici (KOK) bodo pripravljali koroški biografski leksikon. »Zajeta bo vsa Koroška, slovenska in avstrijska, začeli pa bomo že z ustoličevanjem na Gosposvetskem polju – pri začetkih slovenstva,« pravi direktorica KOK Irena Oder. Po izteku Živih vezi bodo pripravo leksikona nadaljevali, saj gre po besedah Odrove za dodano vrednost, ki jo Korošci in Slovenci potrebujemo.

Martin Kuchling iz Krščanske kulturne zveze je poudaril, da povezave med koroškimi kulturnimi ustanovami ter izmenjava občinstva z obeh strani meje že delujejo, s tem projektom pa bi jih radi še nadgradili. Projektni partnerji bodo zato pripravili vse potrebno za ustanovitev skupnega zavoda, ki bo promotor dogodkov v regiji. »Pohvaliti moram Prevalje, to so slovenske Atene,« je bil navdušen rektor doma v Tinjah Jože Kopajnik. »Kar se tukaj dogaja na kulturnem področju, je velik zgled za Koroško.« Mohorjeva družba iz Celovca bo predstavila deset knjižnih izdaj, ki se navezujejo na obmejno območje, uredili pa bodo še depo. »Imamo po moji oceni najbolj reprezentativno zbirko sodobne slovenske likovne umetnosti zunaj Slovenije. V naši hiši v Celovcu bomo v ta namen uredili večji prostor in dela tudi priložnostno postavili na ogled širši javnosti,« napoveduje ravnatelj Mohorjeve družbe v Celovcu Karl Hren.