Pri čistilni napravi Kranj pozabili na rušitvena dela

Zaradi napake, odkrite v novembru, bo morala občina Kranj izvesti še en razpis, naložba je po novem ocenjena na 22,7 milijona.

Objavljeno
01. april 2015 19.50
Gradnja čistilne naprave Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Nadgradnja čistilne naprave v Zarici, najdražji del projeka Gorki, bo predvidoma stala 22,7 milijona evrov in ne 20 milijonov. V projekt, ki ga vodi projektna pisarna v okviru Mestne občine Kranj, se je namreč prikradla napaka - v popisu so pozabili na obračun rušitvenih in elektroinstalacijskih del.

Iz kabineta župana Boštjana Trilarja smo včeraj ob poizvedovanju, zakaj tako velika podražitev čistilne naprave, ki mora biti zaradi odobrenih kohezijskih in državnih sredstev zgrajena do konca leta, dobili pojasnilo, da so ob prevzemu poslov novembra 2014 in pregledu projekta nadgradnje in rekonstrukcije čistilne naprave ugotovili, da je v osnovnem popisu javnega razpisa manjkal del za izvedbo rušitvenih in elektroinstalacijskih del.

Strošek izvedbe teh del je ocenjen na 2,98 milijona evrov, za njih pa bodo morali zdaj izvesti razpis po odprtem postopku. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je že pregledalo dokumentacijo, občina pa še čaka na dokončno potrditev sofinanciranja dodatnih del.

Kdo bo plačal napako?

Doslej je veljalo, da bosta 16 milijonov za nadgradnjo čistilne naprave oziroma 81 odstotkov naložbe prispevali EU in Republika Slovenija, MO Kranj pa 19 odstotkov. Kaj bo, če država ne bo soglašala z dodatkom, ki je posledica napake, včeraj z ministrstva za okolje in prostor nismo dobili direktnega odgovora.

»MOP v vlogi posredniškega telesa skladno s pravili o izvajanju evropske kohezijske politike pregleduje upravičenost stroškov na podlagi s sklepom potrjene vloge. Omenjena dela bodo tako sofinancirana v takem obsegu, kot bodo izkazovala upravičenost na podlagi vloge, za katero je Evropska komisija izdala sklep o dodelitvi sredstev,« so sporočili iz službe za odnose z javnostjo na MOP.

Za komentar o podražitvi smo zaprosili tudi župana Boštjana Trilarja, ki je pred svojo izvolitvijo napovedoval revizijo projekta Gorki. »Vsi napori in aktivnosti so usmerjeni k temu, da bo nadgradnja in rekonstrukcija centralne čistilne naprave zaključena v predvidenem roku,« je bil kratek Boštjan Trilar. Napovedi glede revizije Gorki pa ni uresničil, saj, kot so nam pojasnili z občine, je kontroli projekta Gorki že v lanskem oktobru izvedlo ministrstvo za okolje in prostor, ki pa ni ugotovilo nepravilnosti, prejšnji mesec pa je projekt pregledal tudi urad za nadzor proračuna ministrstva za finance, vendar končnega poročila na občini še nimajo. »Če bo treba, bomo namenili sredstva za dodatne revizije, katerih naročnik bo MO Kranj, glede na doslej izvedene revizije pa na MO Kranj menimo, da projekt Gorki poteka skladno z dogovorjenimi pogoji,« so napovedali z MO Kranj.

Gradbena dela na kanalizacijskem omrežju skoraj končana

Gradbena dela na območju čistilne naprave v Zarici sicer potekajo od sredine maja lani, doslej pa je bilo izvedno 30 odstotkov naložbe, od tega večina gradbenih del.

Projekt Gorki v Kranju predstavlja tudi gradnjo kanalizacijskega omrežja v treh sklopih, in tako je v Bitnjah zgrajenega približno 90 odstotkov omrežja, v Šutni in Žabnici pa so dela skoraj zaključena, zdaj se polaga grobi asfalt. Na Kokrici in na Skalici je izvedenih 80 odstotkov del, dela so skoraj končana tudi na Hujah, kjer manjka še fini asfalt in ureditev bankin in zelenic, na Kokrškem logu je opravljenih 60 odstotkov, na Partizanski cesti 25 odstotkov del, na Kokrškem bregu pa so se prejšnji teden dela začela izvajati. Za Zlato polje je bilo že 1. decembra lani izdano uporabno dovoljenje. V preteklosti so pristojni na kranjski občini večkrat tožili zaradi neažurnih izplačil iz državnega proračuna, zaradi česar je občini grozila nelikvidnost, zdaj pa teh težav ni več. Neizplačanih zahtevkov za projekt Gorki trenutno ni, so včeraj pojasnili z MO Kranj.