Pri odpravljanju posledic danes sodeluje 500 vojakov

S pomočjo strojev in orodij urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij.

Objavljeno
05. februar 2014 18.40
Vreme
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - V odpravljanje posledic ledene ujme je danes vključenih 500 pripadnikov Slovenske vojske, ki urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij, so sporočili z Morsa.

To počno s pomočjo 40 terenskih in 53 tovornih vozil, 27 lahkih kolesnih oklepnikov valuk, avtodvigala, delovnega stroja, motornih žag in ostalega orodja.

Poleg naštetega je vojska predala civilni zaščiti v uporabo 90 agregatov različnih zmogljivosti, od dveh do 300 kilovatov, so na ministrstvu za obrambo (Mors) zapisali v sporočilu za javnost.

Pripadniki Slovenske vojske pomagajo po različnih krajih po Sloveniji; v Postojni, Baču, Cerknici, Logatcu, Ljubljanskem vrhu, Idriji, Trebiji, Gorenji vasi, Sovodnju, Preddvoru, Čepovanu, Žužemberku, Brestrnici, Rušah, Nazarjah, Mozirju, Velenju, Šentjanžu pri Dravogradu in v Mislinji ter na Ravnah na Koroškem in na Ljubnem.

Poleg naštetega ima Slovenska vojska v pripravljenosti svoje helikopterje, eden je opremljen za medicinsko evakuacijo, ter več reševalnih oziroma sanitetnih vozil. Po potrebi pa lahko zagotovi še večje število pripadnikov.

Kot so pojasnili, svoje zmogljivosti zagotavljajo od sobote, ko je minister za obrambo Roman Jakič na predlog poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana soglašal z uporabo zmogljivosti vojske. Z vključno današnjim dnem je v odpravi posledic ledene ujme sodelovalo 1160 pripadnikov Slovenske vojske.

***

Slovenija lahko zaprosi tudi za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Stranke z več predlogi ukrepov za ublažitev posledic ledene ujme

SMS-donacije za prizadete v žledolomu in brezplačne nastanitve

Kot gasilec vstopiš prostovoljno, potem je pa vojaški red