Pričevanje: »Oče me je prodal za 5.000€.«

Mlada ženska pripoveduje o trpinčenju in o tem, kako jo je oče prodal za pet tisoč evrov.

pon, 17.09.2012, 21:00

Ljubljana – Valentina je stara 25 let, a se ji je v življenju zgodilo tako veliko hudega, da je težko verjeti, da lahko človek preživi toliko gorja. Njena zgodba, ki je danes izšla v knjižni obliki, pa je tudi ogledalo naše družbe ter zatiskanja oči pred nasiljem in zlorabami.

»Spravljena sem v predalih, na katerih so naslednje nalepke: izbrisani, Romi, muslimani, žrtve trgovine z ljudmi. V vsakem predalu je delček mene,« je Valentinine besede v knjigi Prodano življenje zapisala Katjuša Popović, predsednica društva Ključ za boj proti trgovini z ljudmi.

Valentina se je rodila v lepi, zeleni Sloveniji, kot se je izrazila, natančneje v Mariboru, kjer je družina imela stanovanje, starši pa službo. Po osamosvojitvi so se vsi, oba odrasla in šest otrok, znašli med izbrisanimi in romska družina se je odpravila v Nemčijo.

Biografija je polna pretresljivih opisov poniževanja in nasilja, ki so ga trpeli otroci – kako je oče najmanjšo hči obesil za noge z glavo navzdol, jo tepel s pasom in ji zbil vse zgornje zobe, kako je drugi sestri odrezal košček ušesa, ker naj bi po njegovem mnenju nekaj zagrešila, potem pa jo je za celo noč zaprl v temno klet.

Valentina je podrobno opisala tudi »postopke«, kako je oče, po vrnitvi v Slovenijo, prodal za možitev njene sestre in tudi njo – s sestro jo je peljal v stričevo hišo, kjer ju je čakala polna soba starejših žensk, ki so si ju ogledovale, spraševale, koliko sta stari, ali sta že imeli moškega.

Pisalo se je leto 2006 in oče je zanjo dobil pet tisoč evrov. A je Valentina s svojim fantom pobegnila, odšla v Nemčijo, kjer je prosila za azil in rodila sina. Azila ji niso odobrili in so jo deportirali nazaj v Slovenijo, kjer je začela postopek urejanja statusa zaradi izbrisa in se povezala z društvom Ključ. In nato še najhujša nesreča: aprila 2010 se je njen fantek utopil v zbiralniku kapnice.

Kako naj 12-letnica priča?

»Življenjska zgodba Valentine, ki je bila pri nas nameščena v varnem prostoru, je iz dneva v dan prehajala v nekaj večjega. Spada v najmanj pet marginalnih skupin. Sama si je želela, da bi o tem, kar se ji je zgodilo, nastala knjiga ali film,« je pojasnila Katjuša Popović, ki je Valentinine besede prelila na papir. Sama zase pravi, da govori mešanico slovenščine, romščine, nemščine in srbščine.

»Ta knjiga predstavlja ozaveščanje širše laične javnosti, zelo pa si želimo, da bi jo prebrali v centrih za socialno delo, na policiji in vsi tisti, ki so srečevali Valentino, pa ji na žalost niso znali ali hoteli pomagati. Kar se je zgodilo Valentini, sistem zazna, vendar tolerira. Ta knjiga ni proti Romom, ampak govori o tem, da kot družba toleriramo neke tako imenovane običaje, ki pa to že zdavnaj niso več. Prodaja za poroko ni tradicija, ki bi jo morali negovati, temveč nekaj, kar je treba kaznovati. To je treba preganjati in jasno povedati, da je kaznivo dejanje, s katerim so kršene osnovne človekove pravice.«

Popovičeva je poudarila, da so tako socialno varstvo kot policija, tožilstvo in sodišča vedno odpovedali pri primerih prisilnih porok mladih Rominj. »Pri trgovini z ljudmi bi bilo treba primere graditi na dokazih, ne na izpovedih priče ali žrtve. Deklica, stara 12 let, bo težko povedala kaj proti svojemu očetu,« je prepričana Katjuša Popović.

O denarju se ne govori

Žal Valentinina usoda ni osamljena. Katarina Meden iz društva Mozaik se od leta 2004 ukvarja z otroki, med drugim tudi v romskem naselju Mestne občine Ljubljana.

»To je skupnost neavtohtonih Romov iz drugih jugoslovanskih republik. Dogajalo se je veliko nasilja v družinah, otrokom smo pomagali pri učenju, vsi so redno hodili v šole, popoldne smo jim snov razlagali v srbohrvaščini. Ženske so nam začele zaupati in nas klicati, tudi ko so bile pretepene. Zdelo se nam je, da se je vse skupaj uneslo, dokler se leta 2010 ni zgodilo, da so eno od deklic pri 13 letih poročili.

O teh prisilnih porokah dekleta niso govorila, omenjala so sicer, da jim partnerje določijo starši. Vendar se nam je zdelo to tako nerealno, da smo jim razlagali, da kaj takšnega v današnjem času ni možno. Nismo vedeli, da gre za trgovino in da je zadaj denar,« je povedala Katarina Meden in dodala, da to ni poroka na matičnem uradu, kjer podpišeš uradni papir, temveč po njihovem običaju.

Štiri do pet deklic iz naselja, starih 13 let ali več, je zdaj poročenih, dve med njimi so odpeljali v tujino. »Uradno se ne ve o denarju, vendar se kdo zareče. V konkretnem primeru smo se obrnili na policijo, ki je ukrepala. Bili smo na zaslišanju, vendar je tožilka želela pet prič, ki bi zgodbo potrdile. Po vsej verjetnosti imajo ljudje tehtne razloge, zakaj si ne upajo govoriti,« je dejala Katarina Meden.

»Tudi kadar zaznamo primere nasilja o družini, vse obvestimo, na žalost pa otroke učimo tudi, kako se izogniti udarcem. Ne trosimo več laži, kako jih bo nekdo zaščitil, ker jih na žalost ne. Vse institucije po vrsti so zatajile – zdravstveni dom ne urgira, če starši svojih otrok ne vozijo na redne preglede, vzgojitelji in učitelji zamižijo na eno oko, ko vidijo pretepenega otroka, vodstva šol nikomur ne sporočijo, ko učencev ni več, mirno lahko izginejo iz države, niti centri za socialno delo in tožilstvo ne opravljajo svoje naloge,« je kritična Katarina Meden.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
15 komentarjev
Neznan

Cita, kje so linki? Vse ostalo je nepomembno.


Pa ne da boš zopet izpadla lažnivka?

20. september 2012, ob 09:59:20
sofia

daso
poden od človeka, podpiši se!
Če se ne upaš podpisati, to pove o tebi vse.
Za vsako besedo, ki jo napišem, stojim. Vse, kar trdim v spodnjih komentarjih, je res.
Kdaj se je kak levak javno zavzel za pravice romskih žensk in otrok? Citiraj.

20. september 2012, ob 02:34:48
Neznan

Cita, vsakič, ko se omeni tvoje ime, se pravi Cita Štrovs, začneš skozi jokat o krivici, ki se ti godi.

Mislim, da ti ni vseeno, da cel svet ve kako je ime psihopatu, ki dnevno kaka po Delu.

19. september 2012, ob 20:12:12
Neznan

Cita Štrovs: " Levaki imajo polna usta besed o pravicah Romov, v resnici jim pa Romi (romske ženske in otroci) dol visijo."


Cita, bo treba napopat kak link kjer je jasno, da levici dol visi za Rome. V nasprotnem primeru boš kot neštetokrat zopet izpadla lažnivka.

Cita Štrovs: "Če levičarji zagovarjajo asimilacijo Romov in njihovo popolno enakopravnost s Slovenci, potem morajo zahtevati tudi njihovo enako obravnavo s strani policije, sodstva, občinskih in državnih oblasti."


Cita, bo treba napopat kak link kjer je jasno, da levica nasprotuje enakopravni obravnavi Romov okoli cestnoprometnih predpisov. V nasprotnem primeru boš kot neštetokrat zopet izpadla lažnivka.


Cita, stvari so zlo simpl. Samo linke moraš napopat. V nasprotnem primeru boš zopet obveljala kot lažnivka.

19. september 2012, ob 20:07:18
sofia

daso
a si ti res tak bedak, da misliš, da mi škoduješ, če me imenuješ s pravim imenom?
Preberi tole:
Pisun Markeš je res objavil tisti zmazek od članka in me brez slehernega dokaza blatil in kao "razkrinkal". LOL lol
Pritožila sem se informacijski pooblaščenki, ki ni nič ukrenila. Pritožila sem se na novinarsko razsodišče, v pritožbi sem točno navedla, katere člene novinarskega kodeksa je Markeš kršil. Odgovorili so, da je Markeš ravnal v skladu z novinarsko etiko. LOL lol
daso, ti tule na Delu že zelo dolgo in konstantno pišeš do Slovencev in desnih strank zelo sovražne, velikokrat nasilne komentarje (v smislu, premalo smo jih pobili: treba bi vas bilo pobiti, namereč mene in meni podobne ...)
Očitno je, da pišeš med službenim časom s službenega računalnika.
Poglej si tole:
http://www.reporter.si/slovenija/igor-vuksanovi%C4%87-okrnil-ugled-ustavnega-sodi%C5%A1%C4%8D/11462
Človek, ki so mu dokazali (s citati) primitivnost, ki visokemu uradniku v državni službi ne pritiče, zdaj toži Reporter!
Balkanska brezsramnost!
Na Delu bo prišlo do sprememb. daso, lahko se zgodi, da te Delo. si ne bo ščitilo več. Lahko se zgodi, da bomo zvedeli tvoje pravo ime! (Saj informacijska pooblaščenka in novinarsko razsodišče menita, da se imena komentatorjev smejo javno razkriti).
Bošj tudi ti brezskrbno sprejel odkritje svoje identitete? Tako kot jaz, ki mi je vseeno, če me imenuješ s pravim imenom, ker se nimam česa sramovati?

19. september 2012, ob 19:50:46
sofia

daso
a si ti funkcionalno nepismen? Preberi dobro, kar napišem, predem mi nasprotuješ.
Napisala sem: "AI in levičarji zahtevajo izobraževanje za Rome. Izobraževanje je rešitev. Če bodo Romi izobraženi, bodo lahko enakovredno tekmovali na trgu delovne sile."

To hočejo levičarji za Rome. Pa si to želijo tudi Romi sami? Jih kdo sploh kaj vpraša? Ali se Romi želijo asimilirati in postati kulturno Slovenci?
V zgodovini je bilo prizadevanj za asimilacijo Romov že veliko.

Jaz ne vem, kaj bi se dalo stroriti. Gotovo pa je problem kompleksnejši, kot nam dopovedujejo levičarji. Lahko je čvekati in se delati pametnega.
Neskončna dvoličnost levakov se kaže npr. tudi v viku in kriku, ki so ga levičarji gnali, ko je Sarkozy izganjal Rome iz Francije. Ko to počne Hollande, pa levičarji molčijo.

Problem Romov v Evropi rešujejo že stoletja. Če bi se ga dalo rešiti tako enostavno, kot mislijo levičarji in AI, bi bil že davno rešen. Nekatere metode so bile zelo krute (pa ne mislim Hitlerja), Romkinjam so nasilno jemali otroke npr., da bi jih "civilizirali" (tudi v "vzornih" skandinavskih državah) . Naredili so več škode kot koristi.

Seveda pa so tudi med Romi razlike.

19. september 2012, ob 19:20:33
Neznan

Lažnivka, kje je link kjer levičarji nasprotujejo enakovredni obravnavi ter šolanju Romov?

Kdaj boš šla pokazat Romom kako se pometa pred bajto tako kot je tebi to pokazal Voranc?

19. september 2012, ob 10:17:55
enzrovt

kdaj je "cigaski problem" eskaliral? kdaj so kleni nadljudje z zdravljico na ustih in motorko v rokah marsirali na untermensche?

19. september 2012, ob 08:38:33
sofia

"Čudno, za kaj so vse levaki krivi."
Levaki so krivi, ker romski problem izkoriščajo za svoje politične namene. Rome uporabljajo kot orodje v boju proti političnim nasprotnikom, t.j. desnim strankam.
Razni dasoti pa Rome uporabljajo kot izgovor za napadanje Slovencev.

19. september 2012, ob 00:57:43
zmajček49

Torej je nekdo spet ukradel denar zgoraj, sicer je pa to povsod normalno.

18. september 2012, ob 19:26:48
Neznan

Nisem še zasledil, da bi kak levičar nasprotoval izobraževanju Romov. Prav tako nisem še zasledil, da bi kak "levičar" nasprotoval enakovredni obravnavi Romov pri kršenju cestnoprometnih predpisov. Cita bo morala postreči s kakim konkretnim linkov kjer "levica" nasprotuje izobraževanju ter enakovredni obravnavi v prometu, ker v nasprotnem primeru bo zopet izpadlo, da Cita laže.


BTW Cita, si kdaj pomislila, da ne znajo uredit svoje okolice. Mogoče je vse kar rabijo nekdo, ki jim bo pokazal kako se pometa pred bajto. Glede na to kar si vse povedala si težko predstavljam bolj kleno Slovenko, ki jim bi lahko pokazala kako se dvorišče pometa po slovensko. Si kdaj pomislila, da jim pokažeš kako bi lahko bili podobni pravim Slovencem? Misliš, da ne bi bili pripravljeni sprejet pomoč prave Slovenke, ki je odraščala na temeljih Prežihovega Voranca?

18. september 2012, ob 17:56:33
sofia

Jaz sem enkrat pisala na slovenski Amnesty International (ob priliki, ko so protestirali zaradi slabega položaja žensk v neki domorodni skupnosti v Kandadi), zakaj ne bi raje preučili položaj žensk v naših domačih romskih skupnostih, verjetno bi našli kar dovolj zrelega za "proteste". Odgovorili so, da nimajo ljudi za tako delo.
Seveda so pa pri AI Slovenija vedno pripravljeni obsoditi "rasistični" odnos Slovencev do Romov.
----------------------------
15. maja 2012 je bil objavljen v Delu tale članek:
http://www.delo.si/novice/politika/amnesty-international-slovenije-v-ospredju-izbrisani-in-romi.html

V komentarju sem napisala:
AI in levičarji zahtevajo izobraževanje za Rome. Izobraževanje je rešitev. Če bodo Romi izobraženi, bodo lahko enakovredno tekmovali na trgu delovne sile. V šolah se bodo seveda učili o slovenski kulturi. Analizirali bodo Prežihove novele in spoznavali pozitivne vrednote, pozitivne za nas Slovence seveda. Asimilirali se bodo torej v našo kulturo. Če je to sploh mogoče. In če si to sploh želijo.
(Kajti:
Kaj vidimo na slikah romske revščne? Kup umazanih otrok in ženske, ki sedijo pred bajtami v kupu nesnage s cigareto v roki.
Zakaj te ženske ne vzamejo metle v roke in malo počistijo okrog bivališč?
Vemo, kakšno pomanjkanje vode so nekoč trpeli nekaterii slovenski kraji. Ženske so nosile vodo v posodah na glavi: za kuho, umivanje, pranje ...Stranišča so si naredili ljudje sami.
Če bi Slovenci videli, kako se Romi trudijo, da bi živeli človeka vredno življenje, bi jim takoj priskočili na pomoč. Spomnite se, kako so sočustvovali z izkoriščanimi Bosanci.
Pravimo; Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

Mi smo gro rastli s Prežihovimi novelami, s Hudabivško Meto, Dihurji .... Naše vrednote in vrline so: poštenost, ponos, samospoštovanje, odkritost, delavnost, vztrajnost, žilavost ... Tako so nas učili.
Ljudi s temi lastnostmi Slovenci spoštujejo.)

Po drugi strani zahtevajo, da Slovenci spoštujemo romsko kulturo in romski način življenja. Vendar nam o tem ničesar ne povedo. Koliko raziskav je nastalo na FDV o kulturi Romov na Slovenskem in romski kulturi na spoh? Koliko raziskav je nastalo o romskem družinskem življenju, o njihovih običajih, o njihovem vrednostnem sistemu?

Tu je zdaj dilema:
1. Če levičarji zagovarjajo asimilacijo Romov in njihovo popolno enakopravnost s Slovenci, potem morajo zahtevati tudi njihovo enako obravnavo s strani policije, sodstva, občinskih in državnih oblasti. To pomeni kazen za prometne in druge prekrške, odvzem otrok preko socialne službe, če jim starši ne zmorejo zagotoviti varnega in zdravega okolja za razvoj, da o plačevanju položnic in pridobivanju vsakovrstnih dovoljenj sploh ne govorimo ....
2. Če se levičarji zavzemajo za enakopravnost in enakost pred zakonom, potem se bo morala država začeti vmešavati v njihove družinske navade. In AI prav tako. Ali se AI ne bori za enakopravnost žensk?
Poglejte si, kako je romska osnovnošolka opisala svojo družino:
- Najprej opiše očeta, ker je oče glavni in ga morajo vsi v družini ubogati. Oče se je poročil s Slovenko, čemur je njegova družina nasprotovala, vendar je obveljala njegova (moški si to še lahko dovoli, kaj pa Romkinja?) . Oče je nezaposlen, občasno se ukvarja s preprodajo avtomobilov. Hodi na obiske, doma gleda TV.
- Nato opiše mamo. Mama je zaposlena, ko pride iz službe, mora opraviti vsa domača dela (no, pomaga ji tudi naša osnovnošolka) in poskrbeti za 3 otroke.
- Deklica opiše tudi nekaj običajev. Veliko vraževerja, Družine so v tesnih stikih. Poročajo se zelo mladi, pri 20 so že skoraj vsi poročeni in imajo po več otrok.
Očetje deklice prodajo v družino ženina. Cena je od 10 000 do 30 000 €. Ženina seveda izbere oče.

A ne bi levičarji in AI še o teh navadah dali kako izjavo?
------------------------------------
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:KOpJuPesNTAJ:www.ukm.uni-mb.si/UserFiles/658/File/Romska%2520druina.pdf+zaposlenost+romov+v+prekmurju&hl=sl&gl=si&pid=bl&srcid=ADGEESgCOatUZgsom0OZBU-UHjB6lUDVa2hBEoYY-w5syH4KgijQKn6tmegsds1qD_d2qZQBix4Kci16ybiqKuNh0Ssa1QFqxTDYM05Seb6H5LYbV2n_IYKFgPTIp-4ShEf3jRvWF89f&sig=AHIEtbR6wkZ9MDHSsTic4uRtWDBR1MIcTw

Raziskovalna naloga osnovnošolke iz mešane romsko-slovenske družine iz Maribora.
Takih raziskav bi si bilo želeti.
Pogled od znotraj.
--------------------------------------------------

18. september 2012, ob 15:31:21
FUJD1

Čudno, za kaj so vse levaki krivi. Kdo pa je dal šefici ciganov 1200 evrov pokojnine, zamenjavo posesti( s hišo vred) za nelegalno zasedbo zemljišča na Dolenjskem? Ne spomnim se, da bi jim desničarji kaj dali, ali se motim? Pri vsem vpletate politiko. Probajte enkrat gledati na situacijo z nepristranskim komentiranjem.

18. september 2012, ob 10:25:40
novacdani1971

V Mladini piše tri milijone. Spet pretiravanje, vedno, ko gre za cigane se pretirava, da se jim godi krivica. Zraven pa so levaki sprejeli družinski zakonik, v katerem dajejo za take ciganske poroke tudi legalizacijo. Pa še to zakaj pišem cigani. zato, ker co cigani in ne romi. Rom pomeni v njihovem jeziku človek, in če oni mislijo da so oni ljudje, mi pa čivili (podvrsta bedakov, iditov in ritoliznikov), se krepko motijo.

18. september 2012, ob 00:53:39
sofia

Ja, to je realnost.
To je žalostna slika naše dvolične družbe. Levaki imajo polna usta besed o pravicah Romov, v resnici jim pa Romi (romske ženske in otroci) dol visijo. Levaki se zavzemajo za pravice žensk in otrok? LOL. A se je varuhinja pravic Čebaškova že kdaj zavzela za romske ženske in otroke? Seveda ne. Povsod ena sama hinavščina. Izkoriščanje Romov za politične interese.
Jaz sem o tem in o ignoriranju problemov že večkrat pisala.
Seveda se pa delajo "študije".

Neki Ljubljančani bodo pokasirali 4 milijone EUR evropskih sredstev za reševanje romskega problema. Z nekimi kao študijami.

Zdaj pa berem, kaj se dogaja s 4 miljoni € evropskih sredstev za slovenske Rome. Zelo bogato korito. Seveda so se "naši" hitro in ne preveč javno zgrnili okrog njega. Če bi Slovenija bila resna država, bi morala od ljudi, ki bodo pobasali 4 miljone € zahtevati neke konkretne rezultate. Ki jih pa verjetno ne bo. In nikome ništa.

Poglejte si ta zapis v Mladini.

http://www.mladina.si/tednik/201107/z_romi_o_romih_za_rome

Zanimiv je pa še posebno komentar nekoga, ki se spozna na problematiko.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. september 2012, ob 23:41:48
15 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej