Priprave na začetek gradnje izolske urgence

Zamuda izvedbe projekta ne bo ogrozila črpanja evropskih sredstev. 

Objavljeno
20. marec 2014 21.16
Novinarska konferenca Alenke Trop Skaza 17.marca 2014
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – V Splošni bolnišnici Izola morajo opraviti vrsto zahtevnih organizacijskih, logističnih in pripravljalnih del za čimprejšnji začetek gradnje novega urgentnega centra. To je ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza danes naročila vodstvu bolnišnice na obisku v Izoli, enem njenih prvih na terenu.

Iz službe za odnose z javnostjo ministrstva za zdravje smo izvedeli, da je šlo za delovni obisk, namenjen predvsem ugotavljanju podrobnosti v zvezi z dokončno pripravo pogodbe za izvedbo del na novem urgentnem centru. Pogodba »je še zmeraj v podpisovanju«, smo izvedeli na ministrstvu, in šele njen podpis bo omogočil začetek del izvajalcu Kolektor Kolingu iz Idrije.

»Ena od ključnih podrobnosti, o kateri smo se dogovorili z ministrico, je, da začnemo z razpisom iskati najemnike novih prostorov ob novem južnem vhodu v bolnišnico. Glavni vhod bomo preselili,« je povedal direktor Jani Dernič. Finančna konstrukcija za novi glavni vhod predvideva, da zanj potrebujejo 460.000 evrov. Ob njem bodo oddali tri poslovne prostore – za lekarno, prodajalno sanitetnih pripomočkov oziroma optiko in okrepčevalnico. »Naši izračuni kažejo, da bi lahko prejeli 70.000 evrov najemnine na leto. Z vnaprejšnjim plačilom za več let bi zagotovili poglavitni vir za končanje novega vhoda.«

Pred gradnjo novega urgentnega bloka bodo morali seznaniti vse uporabnike o spremenjenih dostopnih poteh do bolnišnice, urediti bodo morali potek dovoznih poti v času gradnje, kar bo zahteven logistični projekt. Priprave lahko trajajo še nekaj tednov, a zdaj je že jasno, da morebitna zamuda izvedbe urgentnega centra za kak mesec ne ogroža črpanja evropskih sredstev, saj je Slovenija dosegla dogovor o zamiku črpanja teh kohezijskih sredstev. Za urgentni center velikosti 1500 kvadratnih metrov z opremo in DDV vred naj bi v Izoli namenili nekaj čez 5,5 milijona evrov.

Danes se je sestal svet zavoda SB Izola in nameraval poleg obravnave poslovanja (izgube) v lanskem letu sprejeti sklep o čimprejšnjem razpisu za imenovanje direktorja v novem mandatu. Janiju Derniču poteče konec avgusta, direktorja za novi mandat pa bi radi izbrali še pred poletnimi počitnicami. Toda člani sveta zavoda so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali konec marca, ker so upravi očitali, da ni ustrezno pripravila gradiva za to sejo.