Prodaja hotelov le kaplja v izgubo premogovnika

»V Premogovniku Velenje še niso ugotovili, ne kaj je zanje nepotrebno premoženje ne koliko bi lahko zanj iztržili.«

Objavljeno
16. julij 2014 18.03
Brane Piano, Boris Šuligoj
Brane Piano, Boris Šuligoj
Velenje, Fiesa – V Premogovniku Velenje (PV) se na zahtevo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) že od lani pripravljajo na izločitev nerudniških dejavnosti in odprodajo premoženja, ki ni neposredno povezano z njihovo osnovno dejavnostjo, a so do zdaj začeli kupca iskati le za hotel Barbaro v Fiesi in hotel Oleander v Strunjanu. Pa še zanju bi po naših izračunih lahko iztržili komaj za približno dvajsetino lanske izgube PV.


Skupino PV poleg matičnega podjetja sestavljajo še HTZ Velenje, PV Invest, RGP in Gost ter nekatera manj aktivna podjetja ter podjetja, ki so jih same ustanavljale hčerinske družbe. Ukvarjajo se s številnimi nerudniškimi dejavnostmi (gradbeništvom, gostinstvom, hotelirstvom, pranjem in šivanjem delovnih oblačil, grafičnim oblikovanjem ...) in imajo v stoodstotni ali delni lasti, hotela, turistično-rekreacijski center, restavracijo, dom starejših, kamp ... Med njenimi zadnjimi velikimi turističnimi in družbenimi naložbami so gradnja hotela na Mozirski planini, nakup hotela Oleander leta 2008 od Telekoma in popolnoma nov dom upokojencev PV Zimzelen v Topolšici.

Najeli bi zunanje finančne svetovalce

Celotna skupina je imela lani skoraj 30 milijonov evrov izgube, razen RGB, ki je ustvaril minimalni dobiček, je negativno poslovalo tudi večina premogovnikovih hčerinskih družb.

Čeprav generalni direktor HSE Blaž Košorok pravi, da v upravi premogovnika, ki jo od odhoda dolgoletnega predsednika Milana Medveda vodi Ivan Pohorec, že zadnjega pol leta govorijo, da morajo odprodati dejavnosti in premoženje, ki niso povezane z osnovno dejavnostjo, v PV še niso ugotovili, ne kaj je zanje nepotrebno premoženje ne koliko bi lahko zanj iztržili.

Pravijo, da so najeli zunanje finančne svetovalce, ki se s tem ukvarjajo, tudi zato, da bi zagotovili transparentnost prodaje. Če bodo našli kupce in investitorje, se bo premoženje premogovnika zmanjšalo za vse tisto, kar je ta v zadnjih desetletjih vlagal v družbeni standard delavcev in nove dejavnosti ter s tem v delovna mesta v Šaleški dolini. Rudarji odprodajo odvečnega premoženja podpirajo, če bo to pripomoglo k ekonomiki izkopavanja premoga, njihov sindikat pa nasprotuje prodaji hotela Barbara v Fiesi, saj je bil zgrajen s sindikalnim denarjem.

V premogovniku prodaje hotelov ne komentirajo

Na vprašanje Dela, kako daleč so s prodajo hotelov glede na to, da je na Obali naprodaj še kar nekaj hotelskih objektov, so nam v PV odgovorili, da »na vprašanja o potencialnih kupcih in postopkih ni mogoče odgovarjati, ker se postopki še izvajajo in so poslovna skrivnost«. Tiskovna predstavnica PV Tadeja Mravljak Jegrišnik pravi, da prodajo nepremičnin otežujejo razmere na nepremičninskem trgu, zanimanje zanju pa je po naših podatkih pokazalo več potencialnih kupcev.

Ker Hoteli Bernardin v Portorožu za 1,5 milijona evrov prodajajo hotel Barbara, ki je s 65 sobami podobno velik kot Oleander in fieška Barbara skupaj (68 sob), njuna skupna izhodiščna cena ne more biti precej višja.

Hotel Barbara v Fiesi ima 90 ležišč in je bil v jugoslovanskih časih zgrajen kot počitniški dom. Pozneje je bil spremenjen v hotel odprtega tipa, v katerem zaposleni iz PV že več let nimajo nobenih posebnih ugodnosti. Hotel Oleander ima 52 ležišč. V prvem je 17 zaposlenih, v drugem osem. Za polpenzion v Barbari je treba odšteti 51 evrov, v Oleandru 49 evrov.

Podjetje je imelo v financiranju 79 odstotkov dolgov

Hotel Barbara je leta 2012 po podatkih iz poslovnega poročila ustvaril 17.628 prenočitev, hotel Oleander dobro polovico manj. Premogovniška hčerinska družba Gost Velenje je imela lani 689.000 evrov izgube in 4,93 milijona evrov prometa, sredstva so bila ocenjena na 6,96 milijona, kapitala pa je bilo za 1,2 milijona evrov.

Podjetje je imelo v financiranju 79 odstotkov dolgov. Večino prihodka podjetje ustvari z gostinsko dejavnostjo (prehrana zaposlenih v skupini PV) na območju Šaleške doline. V Gostu so še Vila Široko v Šoštanju, restavracija Jezero in avtokamp ob Velenjskem jezeru, ki ga je lani v najem vzel Mitja Kontič, sin velenjskega župana Bojana Kontiča.

Iz poslovnih podatkov je mogoče sklepati, da knapovska hotela ne ustvarjata veliko več kot 1,5 milijona evrov prihodkov. Oleander ima nekaj možnosti za dograditev hotelskih sob in bazena, za povečanje Barbare, ki ima bazen, savne in urejeno kopališče ob morju, pa bi morali doseči spremembo prostorskega načrta Fiesa, kar v občini Piran ne bi bila tako lahka naloga.

Kaj vse je ali še bo naprodaj?

Invalidsko podjetje HTZ Velenje je s skoraj tisoč zaposlenimi največja odvisna družba PV. Njegova dejavnost je prepletena z rudnikom, saj zanj izvajajo številne storitve. Tudi podjetje PV Invest je v stoodstotni lasti PV. Za rudnik se ukvarja z geodetskimi in jamomerskimi storitvami, za trg pa še z gradbenim inženiringom ter gradbenim in komunalnim vzdrževanjem.

V družbi RGP (rudarski gradbeni program) je rudnik 64-odstotni lastnik. HTZ, PV Invest in RGP naj bi ostala v lasti PV, ne pa tudi vse njihovo premoženje. Prek podjetij PV Invest in HTZ je rudnik namreč tudi več kot 75-odstotni lastnik družbe Golte (poslovna leta 2011, 2012 in 2013 je povprečno končala z več kot 700.000 evri izgube) oziroma turistično rekreacijskega centra na Mozirski planini, kjer so zgradili povsem nov hotel. HTZ, PV Invest in RGP bodo predvidoma ostali v lasti PV, ne pa tudi vse njihovo premoženje.

Med premoženjem, ki bo naprodaj, bodo zagotovo tudi deleži premogovnika v podjetju Karbon (11 odstotkov), Inštitutu za okoljske raziskave Erico (23 odstotkov), v PLP Lesni industriji (26 odstotkov).