Prodaja Rimskih term v senci špekulantov

»Obstajajo indici, preveč prozorni, da se ne bi videlo latentnih špekulativnih interesov za ta košček raja«.

Objavljeno
19. november 2013 17.04
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Rimske Toplice – V Civilni iniciativi za razvoj Rimskih Toplic opozarjajo, da lahko po dolgih letih prizadevanj za oživitev in uspešni otvoritvi prestižnega zdravilišča le-to pade v roke špekulantom. Sodišče je dražbo Rimskih term v stečaju razpisalo za 28. november, vodil pa jo bo stečajni upravitelj Boris Dolamič.

Da gre vsaj posredno tudi za državno lastnino, kaže že seznam upnikov. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih za 36,4 milijona evrov terjatev do Rimskih term, Dolamič pa jih je priznal za 30 milijonov evrov. Največji in prednostni upniki so NLB (8,3 milijona evrov), SID Banka (5,9), NKBM (4,2), Gorenjska banka (3), Banka Celje (2,4), DURS (1,7) in Slovenski regionalni razvojni sklad Ribnica (1 milijon evrov). Obenem je Dolamič dokončno prerekal še terjatev Republike Slovenije (6 milijonov evrov), za prerekano terjatev Prvega faktorja (1,7 milijona evrov) pa teče drug postopek.

Rimske terme, ki tudi po uvedbi stečaja tekoče poslujejo pozitivno ali z minimalno izgubo, bi največ vrednosti izgubile prav z ustavitvijo poslovanja. Gre za družbo, ki jo bo Dolamič prihodnji četrtek začel dražiti za izklicno ceno 8,5 milijona evrov in sicer za celotno premoženje, ki vključuje tudi velik zgodovinski park.

Prav zato, da bi opozorili na premoženje, ki ga je mogoče na dražbi dobiti za razmeroma nizko ceno, so se znova oglasili v Civilni iniciativi za razvoj Rimskih Toplic (CIRT). Predsednik CIRT Drago Zupan je na javnost naslovil poziv, v katerem se sklicuje na dosedanje slabe izkušnje krajanov Rimskih Toplic in odnos države do zdravilišča. Povsem prenovljenega so odprli šele po tem, ko se je CIRT 22 let zavzemal za njegovo oživitev.

»Po skrajno brezbrižnem in neodgovornem ravnanju države, pristojnih institucij in posameznikov v preteklih letih smo zdaj pred epilogom prodaje dragulja slovenske države in Rimskih Toplic,« pravi Zupan.

Pred dražbo so v CIRT spet zaskrbljeni. »Obstajajo indici, sicer zaviti v celofan, vendar preveč prozorni, da se ne bi videlo latentnih špekulativnih interesov za ta košček raja. Zato pozivamo vse odgovorne, da postopek prodaje izvedejo zakonito, odgovorno, pošteno in transparentno ter s tem preprečijo možne špekulacije plenilskih elit,« pravi Zupan.