Propad valilnic za mlade podjetnike

Dva celjska inkubatorja sta ugasnila, a so že ustanovili novega, ki pa ne zaživi. Sanator Regionalne razvojne agencije Celje je medtem na priporočilo Slovenske odškodninske družbe postal Peter Puhan, ki ga toži družba Delo, ker je svojčas ubogal Andrijano Starina Kosem in Boška Šrota ter Delu povzročil veliko škodo.

Objavljeno
11. april 2014 20.52
Celje, 2014 - Smerokaz pred RRAC in Tehnopolisom na obmoju stare Cinkarne, kjer so tudi nevarni odpadki, zaradi katerih Evropska komisija toi Slovenijo, e nekaj let kae prti neobstojei Mednarodni univerzi Celje.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Leta 2010 ustanovljena Razvojna agencija Savinjske regije se ukvarja tudi s podporo mladim podjetnikom. Medtem je pred njo za izvajanje razvojnih nalog zadolžena Regijska razvojna agencija Celje propada. Tam so na priporočilo Slovenske odškodninske družbe kot »strokovnjaka« za krizne razmere zaposlili Petra Puhana, znanega po poslušnosti Andrijani Starina Kosem in Bošku Šrotu.


Med prvimi nalogami pri saniranju Regijske razvojne agencije Celje (RRAC) je Puhan tako v stečaj poslal Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije. Spomnimo: Puhan je leta 2008 kot direktor Dela brez potrebnih dovoljenj in zaradi finančnih potreb Bošku Šrotu podrejenih družb za Delo kupil večinski delež Večera. Delo se je znašlo v prekršku zaradi prepovedane koncentracije in je imelo doslej zaradi nakupa 11,3 milijona evrov poslovne škode. Puhana in takratno predsednico upravnega odbora Dela Andrijano Starina Kosem zato Delo toži.

RRAC v javno-zasebni lasti je že pred leti izgubila zaupanje in pooblastila županov Savinjske regije za usklajevanje regijskih razvojnih aktivnosti. Zato so lastniki, med katerimi je tudi Slovenska odškodninska družba (Sod), odstavili direktorja Borisa Klančnika, do sredine lanskega leta pa je razvojno agencijo vodila Saša Lavrič, a je odšla, ko si ni mogla izplačevati niti plače.

Večinski lastniki Regijske razvojne agencije Celje ostajajo Valji Group, Banka Celje in podjetje bivšega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika Emo Orodjarna, manjšinski pa državni in regijski skladi, združenja in regijske občine. Decembra je torej na RRAC prišel ostanke pospravit Peter Puhan.

Predsednik nadzornega sveta Regijske razvojne agencije Celje Ivan Štrlekar pravi, da so Puhana zaposlili na priporočilo Soda kot izkušenega kriznega menedžerja. »Njegova naloga je, da prestrukturira firmo in vodi projekte, ki so še v teku. Agencija je zdaj likvidna, saj smo prodali zemljišče in dobili denar iz projektov.« Za odškodninsko tožbo Dela proti Puhanu, kot dodaja, ni vedel. Potem je Puhan marca postal še direktor hčerinske družbe RRAC Univerzitetni inkubator Savinjske regije in njene hčere Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije. Za tega je vložil predlog za stečaj in sodišče ga je uvedlo ta teden.

Že lani in predlani so banke in lizinške hiše družbi Regijska razvojna agencija Celje zasegle večino stavb Tehnopolisa na območju stare Cinkarne, v stečaju pa je od predlani tudi hčerinska družba RRAC Tehnopolis. Vse zaseženo in propadlo je bilo zgrajeno z znatnimi deleži evropskih in domačih javnih sredstev ter na zemljiščih, ki jih je v kapital družb vložila Mestna občina Celje. Regijska razvojna agencija Celje sicer toži nekdanjega direktorja Klančnika, ki je podobno kot Puhan na Delu deloval na lastno pest. Na območju stare Cinkarne torej propadajo podjetja in razvojna agencija in doslej za zapravljanje javnih sredstev ni še nihče odgovarjal.

Del mnogo širše zgodbe sta tudi inkubatorja za mlade podjetnike, ki jih ima Regijska razvojna agencija Celje ter naj bi bila namenjena spodbujanju podjetništva in novim delovnim mestom s pomočjo javnih sredstev. Nekaj so jih res ustanovili, nikakor pa ne deset tisoč, kakor so še pred leti napovedovali.

Zato so se v regiji in Celju pred štirimi leti morali povsem na novo začeti ukvarjati z regionalnim razvojem. Regijske občine so ustanovile Razvojno agencijo Savinjske regije, ki jo vodi Janez Jazbec, MO Celje pa je lani novembra ustanovila tudi Inkubator Savinjske regije in za direktorico imenovala Sašo Lavrič. A če sta oba inkubatorja pri Regijski razvojni agenciji Celje že propadla, od tega je eden v stečaju, tudi novi inkubator pol leta po ustanovitvi še ne deluje. Celje je Inkubator Savinjske regije ustanovilo kljub temu, da Jazbec na Razvojni agenciji Savinjske regije že več kot dve leti izvaja tudi program valilnice mladih podjetij; še več, kar brez vednosti te razvojne agencije so inkubator ustanovili na njenem naslovu.

Direktor agencije Janez Jazbec je zdaj povedal, da inkubator tam ne deluje in da z njimi novi inkubator ni navezal stikov. So pa že pred časom od RRAC morali prevzeti izvajanje regijske štipendijske sheme tudi za nazaj, ko še ni bilo Razvojne agencije Savinjske regije. Sodelujejo tudi z Regijskim študijskim središčem Celje, ki si prizadeva za ustanovitev nove univerze na območju te regije.

Kje je potemtakem novi Inkubator Savinjske regije? Saša Lavrič pravi, da pol leta po ustanovitvi res še ne deluje, saj niso prejeli nobenih namenskih sredstev, prostore za mlade podjetnike pa urejajo v opuščenih občinskih prostorih nekdanjega centra za socialno delo in čakajo na že večkrat preloženi razpis ministrstva za gospodarstvo. Nobenega jamstva ni, da jih bodo tudi dobili in da bo inkubator zaživel. Po naših podatkih Lavričeva s plačo tudi tu nima sreče, saj je menda že štiri mesece ni dobila.