Proslava energetikov v odpovednem roku

Na proslavi ob 60-letnici Teša sindikalisti Koritniku in Košoroku očitali avanturizem.

Objavljeno
25. maj 2016 16.51
Posodobljeno
26. maj 2016 08.25
Teš 60
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj − V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) se direktor Arman Koritnik z delavci te dni še pogaja o prekinitvi odpuščanj, kriminalisti pa preiskujejo razloge za nedeljsko zaustavitev Teša 6. Medtem so sindikati na proslavi, ki je niso smeli izvesti pred Tešem, opozorili na avanturistično vodenje Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.

Slovesnost s kulturnim programom je po tem, ko se to ni zdelo potrebno direktorjema Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Armanu Koritniku in Blažu Košoroku, sklical Sindikat Teša in nanjo povabil tudi upokojence. Pred 60 leti so iz elektrarne 16. maja 1956 v omrežje poslali prve megavate elektrike in bili potem eden ključnih energetskih stebrov sprva Jugoslavije, nato Slovenije.

Slovesnost je minila v znamenju sedanjih dogodkov, ko Koritnik uveljavlja novo organizacijo za 92 delavcev. Ti prejemajo odločbe za slabše plačana delovne mesta, 26 jih bo službe tudi izgubilo. Predsednik sveta delavcev Janez Ramšak je za Delo povedal, da se z direktorjem pogajajo, da bi zamrznil odpuščanja do takrat, ko bi s pomočjo Teša odvečni delavci našli nove službe ter prekinil premeščanje drugih delavcev, v zameno pa bi si vsi znižali plače.

Koritnik je prepovedal proslavo pred elektrarno, zato so jo z dovoljenjem župana Darka Meniha izvedli pred gasilskim domom. Predsednik Sindikata Teša Danilo Tajnik je v nagovoru obžaloval, da se vodilnim ni zdelo vredno javnost opozoriti na jubilej in pomen elektrarne, ki proizvaja tretjino domače elektrike, predstavnik delavcev Boris Goličnik pa, da nekdaj in zdaj zaposleni gotovo niso krivi, da postaja nekdanji energetski steber zdaj osrednji domači energetski problem.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) Branko Sevčnikar, ki je zavrnil sume, da bi nedeljsko okvaro in zaustavitev elektrarne povzročil kdo izmed zaposlenih. »Če pa menijo, da je šlo za sabotažo, kar po mojem ne drži, je treba opozoriti na druge sabotaže. Prva je ta, da Teš in 1,4 milijarde evrov vredno investicijo v Teš 6 danes vodi, če se tako izrazim, človek z burno preteklostjo. Sabotaža se dogaja tudi na Holdingu Slovenske elektrarne. Kdo je dogovoren za spremembo financiranja investicije, ki Teš in holding izpostavlja velikim tveganjem?« se je vprašal Sevčnikar.

Namesto da bi 16. maja praznovali, direktor brezkompromisno izvaja novo, neustrezno sistematizacijo, skupaj s programom presežnih delavcev, s čimer je vse preteklo in sedanje delo, znanje in tudi pripadnost delavcev popolnoma razvrednotil, pa so sporočili iz Sindikata Teša.

Sindikat dejavnosti (SDE) je včeraj objavil še deklaracijo ob zadnjih dogodkih v Tešu. V njej opozarjajo, da je nedeljska zaustavitev Teša bila kot naročena za tiste, ki lastno nesposobnost za vodenje tako velikih in zapletenih sistemov zakrivajo z domnevnim zmanjševanjem stroškov tako, da odpuščajo ali premeščajo delavce na neustrezna in tudi do polovico manj plačana delovna mesta. »Nekoga, ki je leta ali desetletja delal na zahtevnih mestih v elektrarni, nenadoma premestijo na delovno mesto varnostnika z minimalno plačo,« je Sevčnikar ponazoril, kaj se dogaja.

V SDE se sprašujejo, zakaj politiki in država kot lastnica ne naredijo nič, da bi Tešev blok 5 obratoval še do leta 2028, kot predvideva investicijski načrt za zgradotev Teša 6, medtem ko je starejši, slabše vzdrževan, energetsko manj učinkovit in okoljevarstveno bolj sporen blok 4 dobil okoljevarstveno dovoljenje za delno obratovanje do leta 2023.

»Žal sedanji vodstvi HSE in Teša ne vzbujata zaupanja, da obvladujeta finančna, kadrovska in sistemska tveganja. Sedanje poslovodstvo je finančno ogrozilo ne le obstoj Teša, ampak celotne skupine HSE, ko je zavrnilo možnost podaljšanja ugodnega dolgoročnega posojila Evropske investicijske banke in ga poskušalo nadomestiti z izdajo dragih obveznic, kar je nato klavrno propadlo, za to pa ni nihče odgovarjal,« še pravijo v deklaraciji.