Proti BiH in Srbiji nov konvoj pomoči za žrtve poplav

Rdeči križ Ljubljana je na prizadeta območja v treh tednih poslal 73 ton pomoči.

Objavljeno
04. junij 2014 17.50
ankele/poplave
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Iz Ljubljane se je danes na pot proti Srbiji in BiH podal nov, že četrti konvoj humanitarne pomoči za žrtve poplav s 50 tonami humanitarne pomoči. Zbrali so jo skupaj Rdeči križ (RK) Slovenije, Slovenska karitas in Zveza kulturnih društev Srbije, prevoz na desetih tovornjakih pa organizira Slovenska vojska.

Za STA so na Rdečem križu Slovenije povedali, da sta dve vozili šli v Srbijo ter osem v BiH, in sicer v Brčko, Sarajevo, Maglaj, Orašje ter Republiko srbsko. To je različna humanitarna pomoč, ki so jo zbirali prek pozivov v javnosti, od konzervirane hrane, higienskih pripomočkov in otroških plenic do škornjev, delavskih rokavic ter orodja za odpravljanje posledic poplav, so še povedali na RK Slovenije.

Koncert je bil dobro obiskan, zbranega denarja še niso prešteli

Območno združenje RK Ljubljana je medtem sporočilo, da so v okviru torkovega dobrodelnega koncerta za pomoč žrtvam poplav na Kongresnem trgu v Ljubljani prek poslanih sporočil SMS zbrali skoraj 43.000 evrov. Poleg tega so zbrali tudi približno šest ton pomoči, je za STA povedala predsednica območnega združenja RK Ljubljana Nevenka Lekše.

Koliko denarja je bilo zbranega s prodajo vstopnic, na Mestni občini Ljubljana, ki je organizirala ta dogodek, še ugotavljajo. Koncert je bil sicer dobro obiskan, na njem je nastopilo več kot 40 glasbenikov iz Slovenije, Hrvaške, BiH in Srbije.

Oblačil je za zdaj dovolj

Lekšetova je za STA še pozvala, da še naprej zbirajo sredstva za žrtve poplav na Balkanu, predvsem sanitetne potrebščine, razkužila in orodje, ne pa tudi oblačil, ker jih imajo za zdaj v skladiščih dovolj. Pozvala je še, da za četrtek potrebujejo prostovoljce, ki bi pomagali pri sortiranju darovanih oblačil.

RK Ljubljana na prizadeta območja v treh tednih poslal 73 ton pomoči ali kar 138 palet. Večinoma je bila pomoč namenjena v BiH - v Doboj, Orašje in Bijelino. Kot je dejala Lekšetova, so nad odzivom ljudi več kot prijetno presenečeni, skladišča so polna. Sredstva zbirajo še naprej.