PS: Samovoljna cenzura na RTVS, NSi: Podla propaganda

Poteze vodstva RTVS po podelitvi viktorjev odmevajo tudi med politiki. Oglasili so se iz Pozitivne Slovenije in Nove Slovenije.

Objavljeno
19. marec 2012 18.01
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Na podelitev viktorjev so se odzvali v NSi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so nad vsebino prireditve razočarani. Prireditev je bila »nekulturna, polna vulgarnosti, neprimernih izrazov, bila je tudi polna napadov na drugače misleče državljanke in državljane ter na nasprotnike družinskega zakonika. Bila je tudi v nasprotju z referendumskimi pravili«, so zapisali.

Po njihovem prepričanju je oddaja »presegla satiro in prešla v podlo politično propagando«, pri čemer je sodelovala tudi javna Televizija Slovenija. Zaradi »neprimernih vsebin na nacionalni televiziji v času, ko jo gledajo tudi otroci«, mora urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan prevzeti odgovornost, menijo v NSi.

Ob tem se sprašujejo, »kako globoko je padla naša kultura in govorjena beseda v javnih medijih«. Viktorji so po njihovem prepričanju »zaradi neprimerne vsebine nastopajočih izgubili svojo vrednost in žlahtnost«, zato se je potrebno vprašati, ali Slovenija sploh potrebuje tovrstno prireditev, saj je ustvarjalci ne zmorejo izpeljati na kulturen in primeren način.

Ob tem pozivajo vodstvo nacionalne televizije, ki je neposredno prenašala prireditev, da razmisli o televizijskem prenosu podelitve viktorjev naslednje leto.

Na dogajanje okrog letošnje podelitve viktorjev so se odzvali tudi v Pozitivni Sloveniji. Kot je zapisal poslanec Roman Jakič, sta odločitev poslovnega vodstva RTV Slovenija in nedopustno komentiranje vsebine prireditve vredna obsojanja in protesta. S samovoljno cenzuro namreč javni zavod posega v pravice gledalk in gledalcev, ki so kot plačniki RTV prispevka edini, ki lahko ocenjujejo ponujeni televizijski program.

Ob tem je izrazil veselje nad ostrim odzivom in jasnim ne, ki so ga »samocenzuri« izrekli novinarji RTV ter s tem pokazali pokončno držo in pripadnost profesionalizmu ter novinarski etiki, poroča STA.