PSS bo o zaostritvi stavke odločal še danes

Predsednik policijskega sindikata meni, da bodo v prihodnjem tednu rešili vsaj najbolj občutljive točke.

Objavljeno
18. julij 2013 20.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in notranji minister Gregor Virant sta se danes dogovorila, da se bodo pogajanja nadaljevala prihodnji teden.

PSS bo o zaostritvi stavke, ki so jo sicer napovedali od petka naprej, znova odločal danes. Predvidoma bodo zaostritev prestavili, vsaj do prihodnjega sestanka. Takoj, ko bo odločitev znana, bodo z njo seznanili tudi javnost, predvidoma še danes zvečer.

Minister je predlagal, da PSS stavkovnih aktivnosti ne zaostruje in da poskušajo v prihodnjem tednu nadaljevati s pogajanji, ki jih bo z vladne strani vodil sam. Ob tem meni, da bodo lahko prišli do neke rešitve, pri čemer pa bo ključno to, da se s parcialnimi sporazumi ne ruši enoten plačni sistem, saj da bi bilo lahko to usodno za proračun in državo.

Uroševič težko ocenjuje, ali bi v prihodnjem tednu lahko rešili vsa odprta vprašanja, pričakuje pa, da bodo rešili najbolj občutljive točke ter se dogovorili o dinamiki in načinu reševanja preostalih odprtih zadev. Te sicer po njegovih besedah sodijo v širši krog odprave anomalij in plačnega sistema v javnem sektorju, zato je to odvisno tudi od vlade in drugih sindikatov.

Spomnil je tudi, da je PSS še vedno v stavki in bo tako tudi ostalo, dokler ne sklenejo konkretnega stavkovnega sporazuma.

Minister Virant je spregovoril še o, po njegovih besedah, neugodni okoliščini, da sta v policiji dva sindikata» z različno situacijo in različnimi interesi.« Ločena pogajanja z vsakim sindikatom posebej pa zahtevajo svoj čas.

PSS je sicer pred tednom dni na sodišče vložil tožbo za ničnost maja podpisanega sporazuma in dogovora med ministrstvom za notranje zadeve, vlado ter Sindikatom policistov Slovenije (SPS). Kot je danes pojasnil Uroševič, se o tem, da bi tožbo umaknili, če dosežejo sporazum, za zdaj še niso pogovarjali.

PSS se je za zaostritev stavke odločil v ponedeljek na seji sveta sindikata. Po tej odločitvi bi bile njihove aktivnosti najbolj opazne na mejnih prehodih v okviru poostrenega nadzora, pri nadzoru cestnega prometa in vzdrževanju javnega reda in miru.

Virant je že ob tej napovedi dejal, da je zaostrovanje stavke nepotrebno in neprimerno, generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju pa je že izdal navodilo, da mora delo kljub temu potekati tekoče in se na mejah ne smejo ustvarjati čakalne vrste.