Ptičja gripa še vedno v Sloveniji, reja perutnine na prostem ostaja prepovedana

Marca so bili najdeni štirje labodi, pozitivni na virus ptičje gripe, kar pomeni, da je bolezen še vedno prisotna.

Objavljeno
30. marec 2017 20.37
Torek: Ob reki Dravi pri Mariboru so našli še več poginulih labodov pri katerih obstaja sum okuženosti z virusom ptičje gripe tipa H5. Novo žarišče so razglasili tudi pri Slovenj Gradcu.
M. P. V.
M. P. V.

Državno središče za nadzor bolezni je podaljšalo januarja uveljavljeno prepoved gojenja perutnine in ptic v ujetništvu na prostem. Marca so bili namreč najdeni še štirje labodi, pozitivni na virus ptičje gripe podtipa H5N8, kar kaže na to, da je bolezen, zelo nevarna za ptice, v Sloveniji še vedno prisotna.

Na območjih območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje, Novo mesto in Koper je do preklica še naprej prepovedana prosta reja perutnine in ptic v ujetništvu. Ne sme se jih tudi oskrbovati z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje ptice, in skladiščiti krme, ki ni zaščitena pred stikom z divjimi pticami ali drugimi živalmi.

Odstopanja od prepovedi so dovoljena le ob upoštevanju ukrepov biološke varnosti (kot so menjava obleke in obutve pri vstopu in izstopu iz objektov, kjer se zadržuje perutnina, namestitev razkuževalnih barier, umivanje in razkuževanje rok, omejevanje dostopa drugih ljudi in živali do perutnine) in nekaterih drugih zapovedi. Perutnino se lahko goji na prostem, če je zavarovana pred stikom z divjimi z mrežami ali strehami.

Vodna zajetja na prostem se smejo uporabljati za nekatere vrste perutnine zaradi njihove dobrobiti in če do njih ne morejo dostopati divje vodne ptice. Oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, pa je dovoljeno zgolj po takšni obdelavi vode, ki zagotavlja uničenje virusov ptičje gripe.

Razstave in druga zbiranja ptic ter krmljenje prostoživečih vodnih ptic je še naprej prepovedano na območju celotne Slovenije. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imetnike perutnine poziva k doslednemu spoštovanju ukrepov biološke varnosti in drugih predpisanih ukrepov. Ljudi, ki se gibljejo na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice in še posebej na območjih, kjer je bil virus ugotovljen, pa opozarja, da lahko virus s čevlji, obleko ali prevoznimi sredstvi prenesejo na perutnino ali ptice v ujetništvu.

Petega januarja letos je bila v Sloveniji prvič po letu 2006 potrjena visoko patogena aviarna influenca pri prostoživečih pticah, in sicer podtip H5N8, ki se širi po Evropi, tako pri prostoživečih pticah, zlasti vodnih, kot pri perutnini. Poleg tega podtipa se v Evropi pojavlja podtip H5N5, ki so ga v Sloveniji ugotovili konec januarja pri labodih. Doslej je bila ptičja gripa potrjena pri 177 prostoživečih pticah, na perutnino pa za zdaj ni preskočila.