Ptuj bo mladim pomagal reševati stanovanjske probleme

Subvencija komunalnega prispevka z do 5000 evri jim bo to dajatev zmanjšala za polovico.
Fotografija: Subvencija komunalnega prispevka z do 5000 evri jim bo to dajatev zmanjšala za polovico. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Subvencija komunalnega prispevka z do 5000 evri jim bo to dajatev zmanjšala za polovico. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ptuj - Novo ptujsko občinsko vodstvo je predlagalo, občinski svet pa brez pripomb in nasprotovanja sprejel subvencioniranje komunalnega prispevka za mlade in mlade družine. Ker so svetniki potrdili in dokončno sprejeli dobrih 30 milijonov evrov vreden letošnji občinski proračun, se je s tem tudi že odprla možnost takšnega subvencioniranja.

Koliko komunalnega prispevka so v prejšnjem in letih pred njim v resnici plačali mladi in mlade družine, ni mogoče vedeti, saj se doslej podatki niso zbirali po starostni osnovi. Statistični podatki pa kažejo, da se število družin z otroci v ptujski občini že skoraj desetletje znižuje, povečuje pa delež starejših, ki je že višji od slovenskega povprečja, zato bi bilo treba takšen in še kakšen podoben ukrep pomoči sprejeti že veliko prej.

Število družin z otroci v ptujski občini se že skoraj desetletje znižuje. FOTO: Žiga Jerko/Infografika
Število družin z otroci v ptujski občini se že skoraj desetletje znižuje. FOTO: Žiga Jerko/Infografika


Komunalni prispevek bo občina sofinancirala mladim do 35 let starosti in če so sami, jim bo priznala 40-odstotno plačilo prispevka, vendar največ do 5 tisoč evrov. Mladim družinam, kjer starša ne presegata enake starostne meje, pa bo povrnila polovico prispevka, prav tako pa največ do 5 tisoč evrov. Ptuj je pred osmimi leti mladim že pomagal pri komunalnih prispevkih, vendar je bila pomoč opredeljena kot popust, kar pa po zakonu ni bilo več mogoče, zato so to morali opustiti.

Subvencija pa se od popusta razlikuje v tem, da je zanjo v proračunu zagotovljen finančni vir. Tako je v letošnjem sprejetem ptujskem proračunu na razpolago 82.500 evrov. Nihče pa ne more vedeti, ali bo to zadostovalo, bo premalo ali morda preveč. A tudi za takšne primere bo ptujski proračun našel rešitev.

Za orientacijo navedimo okvirni izračun komunalnega prispevka na 800 kvadratnih metrov veliki parceli za 180 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko hišo - plačati bi bilo treba okoli 10 tisoč evrov prispevka. Ptujski proračun je tako torej zagotovil za gradnjo hiše ali drugačno reševanje stanovanjskega problema mladih in mladih družin okoli polovico potrebnega prispevka, kar zanje v investicijskem obdobju realno pomeni izdatno pomoč.

Komentarji: