Ptujski župan bi odslovil uspešno ravnateljico vrtca

Županovo ravnanje je kot problematično označilo ministrstvo za izobraževanje.

Objavljeno
02. julij 2015 21.25
Božena Bratuž, ravnateljica ptujskega vrtca, 26.6.2015, Ptuj
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Čeprav se župan Miran Senčar zaveda, da lahko ravnatelja imenuje in razreši samo svet zavoda, je poskusil z nezakonitimi pritiski na svet zavoda storiti ravno to. Svetu je posredoval predlog, naj začne postopek za razrešitev Božene Bratuž s položaja ravnateljice, in zahteval sklic izredne seje.

V začetku leta je dolgoletna ravnateljica Vrtca Ptuj postala tarča ptujskega župana. Čez mesec dni bo dopolnila 45 let dela v ptujskem vrtcu; na položaju njegove ravnateljice pa je že 34 let. Čeprav bi se lahko upokojila, se je s svetom zavoda – ne glede na določbe Zujfa – dogovorila za nadaljevanje dela do konca mandata. Tudi to je eden izmed očitkov ptujskega župana. Ko je jeseni nastopil funkcijo, mu je ponudila odstop oziroma upokojitev, če ne prepozna možnosti uspešnega sodelovanja z njo. »To je odklonil, rekoč, da so mu moje izkušnje dobrodošle.« Toda v nadaljevanju so se stvari obrnile na glavo. Sledil je nadzor nad vrtcem, za katerega je župan pooblastil družbo Kac & odvetniki. Župan pojasnjuje, da se občina zateka k odvetniškim pisarnam za področja, ko je potrebno specializirano pravno in finančno znanje. Izbirajo jih na podlagi njihovih kvalifikacij in izkušenj ter razpoložljivosti.

Vrtec je dobil tudi prepoved opravljanja vzdrževalnih del in projektov. Stopnjevalo se je z »nočnimi obiski po vrtcih in nadaljevalo s pregledi nadzornega odbora, vse do sredine aprila, ko smo na njihovo poročilo pripravili odziv«, opisuje ravnateljica. Župan pojasnjuje, da ima kot predstavnik ustanovitelja dolžnost nadzirati potek programa in namensko porabo dodeljenih proračunskih sredstev. Pravice in dolžnosti so jasno opredeljene in so del pogodbe med občino in vrtcem, dodaja. Ravnateljica poudarja, da nadzor ni sporen. »Problematični in nezakoniti pa so pritiski, ki so se vršili name ob izvedbi nadzora. Da moram odstopiti, sicer bom odgovarjala za kršitve, ki mi jih bo dokazal župan.«

»Ljudi ne moremo odstavljati na podlagi indicev«

Pritiskom so bili izpostavljeni tudi člani sveta zavoda in njegova predsednica Sonja Munda, ki zatrjuje, da dobro sodelujejo z ravnateljico. To utemeljuje s pravočasno pripravljenimi gradivi, izčrpnimi in preglednimi poročili, sprotnim seznanjanjem z informacijami in tem, da svetniki dobijo odgovore na postavljena vprašanja. O dogajanju med svetom zavoda in občino pravi, da stikov med njimi in županom sprva ni bilo. Potem je članom sveta večer pred njihovo sejo poslal e-pošto z zahtevo po suspenzu in odstavitvi ravnateljice. »Nekateri smo za to izvedeli med razpravo,« opisuje predsednica. Na seji so obravnavali tudi dokončno poročilo nadzornega odbora Mestne občine Ptuj, ki je v poslovanju vrtca odkrilo nepravilnosti. Sprejeli so sklep, da so s poročilom – in tudi z odzivnim poročilom ravnateljice – seznanjeni.

Očita kazniva dejanja

Poročilo, na katerega se sklicuje župan, omenja manjše nepravilnosti pri službenih vozilih, naložbah v klime, predplačilu vzdrževalnih del in nakupu hrane. Zaradi teh ugotovitev župan ravnateljici v kazenski ovadbi očita kazniva dejanja: sum storitve zlorabe uradnega položaja oziroma oškodovanja javnih sredstev, sum nevestnega dela v službi, kršitev temeljnih načel zakona o javnem naročanju in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje oziroma jemanje podkupnine. Ravnateljica odgovarja: »Nihče ne more reči, da je vrtec utrpel neupravičene stroške, in dokumentacija kaže, da nismo sklenili nobene škodljive pogodbe.« Ker poročilo niti v eni ugotovitvi ni zapisalo, da gre za kršenje zakonodaje, to po njenem mnenju ne more biti vzrok za njeno razrešitev. To je obširneje pojasnila tudi v odzivnem poročilu; med drugim, da klimatske naprave še niso zmontirali, ker so selili upravo vrtca, kot posredni proračunski porabnik pa imajo po zakonu možnost storitve prej plačati, če za to pridobijo večjo korist za zavod. Vrtec je tako dobil kar 100 kvadratnih metrov lakiranja parketa brezplačno, 23 vrat in podbojev prepleska in za vse klimatske naprave prvi servis brezplačno.

Ministrstvo: Dogajanje prepustite svetu zavoda

Nekaj dni po seji sveta zavoda je njegova predsednica dobila klic z občine, naj osebno prevzame pošto, ki je vsebovala zahtevo za sklic izredne seje, dobili pa so jo tudi drugi člani zavoda. »Župan tega ne more zahtevati,« pravi Sonja Munda.

Članom sveta je še zapisal: »Želim vas opozoriti, da bi z odklonitvijo sklica izredne seje na temo moje pobude lahko nastala situacija, ki jo ureja kazenski zakonik – pomoč storilcu kaznivega dejanja, za katero je zagrožena zaporna kazen.« Ravnateljica meni, da je takšno ravnanje nezakonito. Župan pojasnjuje, da je s člani sveta zavoda opravil pogovore – predsednica sveta dodaja, da le s tremi člani, ki predstavljajo ustanovitelja –, saj je iskal pojasnila o poslovanju skladno z njegovimi zadolžitvami in odgovornostjo. Ustanoviteljica ima dolžnost do občanov, da nadzoruje, ali zavodi sredstva upravljajo vestno, smotrno in predvsem namensko. »Poslovanje v preteklosti bi želeli pregledati in zasnovati dobro poslovanje za naprej.«

Predsednica sveta je jasna: »Nočemo izpeljati postopkov pod pritiski in z možnostjo napake.« Na to opozarja tudi ministrstvo za izobraževanje, ki v svojem Opozorilu o nezakonitih zahtevah župana piše, da je razrešitev ravnatelja zelo zahteven postopek, ki zahteva zakonito ravnanje pristojnih organov. »V nasprotnem primeru se v nadaljnjih postopkih, v katerih prizadete osebe uveljavljajo sodno varstvo, njihovim zahtevkom zaradi ugotovljenih kršitev ugodi, kar pomeni, da lahko za javna sredstva nastanejo precejšnje posledice.« Sonja Munda je to mnenje posredovala članom sveta, od takrat – zadnje tri tedne – pa iz županovega kabineta niso več stopili v stik z njo. »Tudi člani sveta zavoda so se uprli županovim zahtevam, saj smo kot svet zavoda avtonomni.«

Negativno vzdušje škodi

»Moje delo je tesno povezano z delom slehernega zaposlenega, zato negativno vzdušje, ki traja že zelo dolgo, škodi celotni dejavnosti,«

pravi ravnateljica. Za zaščito svojega dobrega imena in integritete ter zagotovitev zakonitega delovanja vrtca bo uporabila druga sredstva, saj njena dobronamerna opozorila in pojasnila župana niso odvrnila od nezakonitega postopanja, pravi.