Raje dva zdravnika v terencu kot en v reanimobilu

Krška občina zahteva, da bo del nove mreže nujne medicinske pomoči tudi satelitski urgentni center v Krškem, stroka pa si želi le terenskega zdravnika.

Objavljeno
22. maj 2015 01.42
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Predlog novega pravilnika o mreži nujne medicinske pomoči je posavska stroka označila za »nedonošenčka z dobrimi idejami«. Za Brežičane in Krčane je nedopustno, da bo ob dveh mobilnih enotah v brežiškem urgentnem centru in eni v Krškem zdravnik le v slednji.

Novi pravilnik ob dveh nujnih reševalnih vozilih z diplomiranim zdravstvenim tehnikom in zdravstvenim reševalcem v brežiškem urgentnem centru predvideva tudi reanimacijsko vozilo v krškem zdravstvenem domu. Ta ekipa bo s praktično enako tehnično opremljenostjo vozila kot v enoti nujnih reševalnih vozil poleg tehnika in reševalca vključevala tudi zdravnika s precej večjimi pooblastili in znanjem za pomoč kritičnim pacientom.

»Nesprejemljivo je, da bodo v brežiškem urgentnem centru štirje zdravniki usposobljeni za urgentno medicino, na teren pa bo k nam prihajal zdravnik iz Krškega,« pravi Mojca Pibernik iz Zdravstvenega doma Brežice: »Imamo veliko intervencij na meji, kjer je potrebna navzočnost zdravnika. Po predlagani ureditvi bi na teren šlo nujno reševalno vozilo iz Brežic, za njim pa bi prišli trije ljudje iz Krškega. V tem primeru dveh mobilnih vozil od treh predvidenih za Brežice in Krško ne bi bilo na voljo za druge intervencije. Ali bomo iz Celja klicali avto, da pokrije naš teren?«

Na včerajšnji javni predstavitvi predloga nove ureditve za Posavje je vodja delovne skupine na ministrstvu za zdravje Gregor Prosen pojasnjeval, da so Brežice in Krško z dobrimi 50.000 prebivalci obravnavali kot skupno razvlečeno mesto, ki mu glede na primerljiva območja v Sloveniji pripada samo en terenski urgentni zdravnik. V predlogu so ga locirali v Krško občino, kjer živi 28.000 ljudi, 4000 več kot v Brežicah.

Ekipa rendez-vous

Medtem ko krška občina zahteva, da njeno sedanjo enoto nujne medicinske pomoči, tudi zaradi varnostne obremenitve jedrske elektrarne, preoblikujejo v satelitski urgentni center po vzoru Sevnice, krška stroka v sodelovanju z brežiško Prosenovi ekipi ponuja drugačno rešitev. Zdravnica Hana Škaler razlaga, da si v krški nujni medicinski pomoči želijo še naprej urgentnega zdravnika, ki bi pokrival paciente le v eni in ne dveh občinah. V ta namen so se pripravljeni odpovedati reanimacijski tričlanski ekipi: »Predlagamo, da imamo tako v Brežicah kot v Krškem po eno nujno reševalno ekipo in eno ekipo rendez-vous, ki bi jo v navadnem terenskem vozilu sestavljala zdravnik in reševalec.« Rendez-vous ekipa bi prišla na kraj dogodka prva, kar bi v brežiški občini močno izboljšalo odzivni čas, v katerem zdravnik pride do pomoči potrebnega. Posavci pravijo, da bi del rahlo višjih stroškov rendez-vous ekip lahko pokrili s pomočjo NEK in Term Čatež, kjer reševalci opravijo številne intervencije.

V urgenco le ponoči

Glede zdravstvenega varstva je Prosenova ekipa predvidela, da bi oboleli Krčani dežurnega zdravnika lahko v domačem kraju čez dan obiskovali tudi ob vikendih in praznikih; v brežiško urgenco naj bi se vozili le ponoči.

Škalerjeva predlogu nasprotuje, saj bodo zdravstveni domovi s to ureditvijo, ki naj bi predvidoma potešila predvsem župane brez urgentnih centrov, veliko slabše opremljeni kot bodoči urgentni centri in satelitski urgentni centri: »Kdor zboli za angino, se lahko čez vikend ali praznik odpelje v Brežice ali Novo mesto.«