Rast obiska in prometni zamaški

Po lanski rekordni turistični beri na zgornjem Gorenjskem letos znova pričakujejo veliko zanimanje turistov.

Objavljeno
31. januar 2018 22.15
Blaž Račič
Blaž Račič
Po lanski rekordni turistični beri na zgornjem Gorenjskem letos znova pričakujejo veliko zanimanje turistov. Čeprav zaradi njih raste število prenočitev in zagotavljajo zaslužek vsem, ki se ukvarjajo s turizmom, zaradi navala domačine v slabo voljo spravljajo gneča in cestni zastoji. Pomembnejših rešitev za obvladovanje prometnih težav v turističnih centrih nimajo, na Bledu upajo na ugodne učinke severne obvoznice, ki mora biti zgrajena do poletja.

V Bohinju že več let razvijajo trajnostno mobilnost in spodbujajo uporabo javnega transporta, a se kljub temu gneči na cestah ne morejo izogniti. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus opozarja, da gre poleti na počitnice vseh 500 milijonov Evropejcev, da je dopustniške navade skoraj nemogoče spremeniti in da je zelo težko povečevati obisk turistov spomladi in jeseni.

V soteski Vintgar so lani našteli 300.000 obiskovalcev, kar ob konicah pomeni tudi do 4000 na dan. Po besedah predsednika Turističnega društva Gorje Janka Petermana promet pomeni zelo velik pritisk na kraj. Zaradi za poletje napovedane obnove ceste skozi Spodnje Gorje jih skrbi že zdaj, saj bi lahko to pomenilo »katastrofo«.

Naval turistov izboljšuje turistično statistiko v turistično manj razvitih občinah. »Za naše goste je pomembno, da je Slovenija varna država, da so blizu Ljubljana, gore in morje,« pravi Branko Pirc iz kampa Perun na Jesenicah in dodaja, da turisti, ki bivajo pri njih, Slovenijo spoznavajo z enodnevnimi izleti. Pirc pravi, da je zanj ena največjih težav, najti delavce.