Veter ruva drevesa, sunki bodo presegli 100 km/h

Močan veter ponekod po državi že ruva drevesa in odkriva strehe. Razmere se bodo umirile v soboto.

Objavljeno
15. maj 2014 07.48
Posodobljeno
15. maj 2014 08.00
georges
Š. P., Delo.si, STA, F. M., Ptuj
Š. P., Delo.si, STA, F. M., Ptuj

Ljubljana − Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi pričakovanega močnega vetra predvsem v severnem delu Slovenije pod Karavankami od danes zvečer do petka sredi dneva razglasila rdeči alarm, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Poleg tega so razglasili tudi oranžni alarm za območja severovzhodne, jugovzhodne in osrednje Slovenije.

Predvsem v hribovitem svetu in pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju bo veter v sunkih presegel hitrost 80 kilometrov na uro, opozarja Agencija RS za okolje.

Močan veter že povzročil nekaj nevšečnosti

Čeprav je za severovzhodni del Slovenije napovedan »le« oranžni alarm, se veter že celo popoldne krepi in je že povzročil nekaj nevšečnosti. Gasilci so v občinah Ormož in Središče ob Dravi že odstranili nekaj podrtih dreves s cest.

Dopoldne je veter odkril pločevinasto streho v podjetju Domel v Železnikih, prav tako streho gospodarskega poslopja v Dupleku in garaže na Maristrovi ulici v Mariboru.

Na cesto Rimske Toplice-Jurklošter v naselju Brodnice se je v občini Laško podrlo drevo na cestišče, prav tako na cesto Prerad-Lasigovci v občini Dornava, naselju Drakšl in v naselju Vičanci v občini Ormož. Na relaciji Stara gora-Gomila pa se je podrlo drevo čez cesto in padlo na kombi.

Kaj pomeni rdeči alarm?

Z rdečim alarmom se opozarja na zelo burne meteorološke pojave, kar pomeni da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč. Ob tem so lahko ogrožena tudi človeška življenja.

Na Arsu svetujejo, naj se ljudje čim pogosteje seznanjajo s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Ljudje naj brezpogojno upoštevajo uradne ukaze in priporočila ter naj bodo pripravljeni na izredne ukrepe.

Na Arsu so za danes sklicali tudi novinarsko konferenco, na kateri bodo opozorili na nevarne vremenske razmere.