Razkrinkanje mrzlih radiatorjev

Velenjski župan Bojan Kontič je predsedniku vlade zatožil Termoelektrarno Šoštanj.

Objavljeno
11. avgust 2015 13.50
Rotnik in Kontič
Brane Piano, Velenje
Brane Piano, Velenje
Velenje − »Motnje, ki so nastale pri preskrbi s toplotno energijo iz Termoelektrarne Šoštanj, so skrb vzbujajoče in v marsičem nerazumljive, verjetno pa tudi skrbno načrtovane,« piše župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič v pismu predsedniku vlade Miru Cerarju o odstopu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) od pogodbe o prodaji in nakupu toplotne energije v Šaleški dolini.

»V primeru izpada toplotne energije v zimskem času lahko pričakujemo lokalno katastrofo, saj v Šaleški dolini nimamo nadomestnega vira za proizvajanje toplotne energije. Dogovora o dobavi toplotne energije med vodstvoma Teš in Komunalnega podjetja Velenje še ni,« še piše Kontič.

V pismu Kontič predsednika vlade seznanja, da imajo v Velenju že od leta 1958 urejeno daljinsko ogrevanje iz termoelektrarne, ki je do letos delovalo brez večjih težav. Drugi največji sistem te vrste v državi, večji je le ljubljanski, preskrbuje s toplotno energijo 30.841 uporabnikov široke potrošnje in 589 uporabnikov v industriji.

»Prek tega sistema preskrbujemo s toplotno energijo tudi javne ustanove, kot so šole, vrtci, dom za varstvo odraslih, zdravstveni domovi, bolnišnice in podobno. Številna podjetja, med njimi tudi Gorenje kot eden največjih slovenskih izvoznikov, uporabljajo toplotno energijo tudi v tehnoloških procesih.«

Bloku 4 letos poteče dovoljenje za obratovanje, blok 5 bo prvi v zgodovini Teša, na katerem bodo remont izvajali pozimi oziroma januarja in februarja 2016, če se v tem času ustavi novi blok 6, pa bodo šaleški domovi, zavodi in tovarne ostali na hladnem oziroma obstali.

In zakaj Kontič ocenjuje, da gre pri napovedi Teša, da ne bodo več mogli neprekinjeno oskrbovati Šaleške doline, za skrbno načrtovano taktiko?

»Pred časom smo iz Teša prejeli dopis, da direktiva 2010/75/EU o industrijskih emisijah, ki se nanaša na velike kurilne naprave, še ni prenesena v slovenski pravni red. Prenos te direktive bi namreč omogočil obratovanje bloka 4 v Tešu kot izjemi tudi po letu 2015. Bloku 4 namreč letos poteče okoljevarstveno dovoljenje. V Tešu nas opozarjajo, da če direktiva ne bo prenesena v naš pravni red in blok 4 ne bo imel veljavnega dovoljenja, v prihodnjem letu ne bodo mogli zagotavljati preskrbe s toplotno energijo,« pojasnjuje velenjski župan in zato sklepa, da želi Teš na ta način le pospešiti sprejetje uredbe, ki bi omogočila obratovanje bloka 4 v primeru izpada bloka 5 in 6.

»Zato vas prosimo, da kot predsednik vlade pomagate rešiti nastale zaplete,« končuje Kontič svoje pismo Cerarju.