Razrešitev bi obglavila bolnišnico

Strokovni svet celjske bolnišnice bo odstopil, če bo vlada soglašala z razrešitvijo direktorja Marjana Ferjanca.

Objavljeno
16. november 2017 20.14
Stavka zdravnikov v splošni bolnici Celje, 28. maja 2015
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Strokovni svet Splošne bolnišnice Celje (SBC) se je danes, dan po razrešitvi direktorja Marjana Ferjanca, odločil, da bo v celoti odstopil, če bo vlada razrešila Ferjanca. Odločitvi strokovnega sveta naj bi sledila tudi večina predstojnikov. V SBC zdaj upajo, da ministrstvo predloga za razrešitev vladi sploh ne bo poslalo.

Čeprav je bila odločitev sveta zavoda o razrešitvi direktorja Marjana Ferjanca pričakovana, so v bolnišnici upali na drugačen razplet. Po obisku predstavnika ministrstva za zdravje pri Ferjancu prejšnji teden in po napovedi zdravnikov, da bodo v primeru razrešitve direktorja opravljali 40-urni delovnik, se zdi, da so drugačno odločitev celo pričakovali. Svet zavoda je poskušal prepričati tudi strokovni svet, kjer so razložili, da bolnišnica dobro deluje, da gre za strokovno dobro bolnišnico, da so mnogi delali več tudi zato, ker so sledili skupnemu cilju. Kljub temu je svet zavoda strokovnemu svetu le prisluhnil, ni pa ga upošteval, kot je opozoril strokovni direktor Franci Vindišar: »Gre za čisto ignoranco. Tem članom sveta zavoda ne zaupamo več. Delajo v škodo bolnišnice in v škodo pacientov.«

Večina članov strokovnega sveta, nekaj jih je v tujini, se je danes, še zgrožena zaradi odločitve sveta zavoda, odločila, da bo svet zavoda v primeru Ferjančeve razrešitve na vladi v celoti odstopil. Odstopil bo torej tudi strokovni direktor Vindišar: »To je najbolj rigorozen ukrep, a ne gre drugače.« Strokovni svet sicer šteje devet članov in strokovnega direktorja; gre za organ bolnišnice, ki sprejema vse strokovne odločitve, investicijski načrt za medicinski del, opravlja nadzore, se ukvarja s pritožbami, skrbi za informiranje, pripravlja predloge za predstojnike. Že to, da lahko bolnišnica ostane brez strokovnega vodstva, je hudo, danes je pričakovati še en udarec. Opravili bodo namreč prvi del sestanka s predstojniki, drugi del bo sledil v ponedeljek. Vindišar pričakuje, da se bo večina predstojnikov odločila za odstop, če bodo Ferjanca razrešili na vladi.

Ali sploh razrešitev?

Za razrešitev Ferjanca je glasovalo šest od devetih članov sveta zavoda. Predsednik sveta zavoda Andraž Jakelj še pripravlja dokumentacijo za ministrstvo za zdravje, torej, kaj so Ferjancu očitali, kaj je odgovoril in kakšen je bil sklep sveta zavoda. Ministrstvo naj bi potem poslalo predlog za razrešitev na vlado, ki mora dati soglasje. Po naših informacijah obstaja možnost, da ministrstvo za zdravje predloga za razrešitev sploh ne bi poslalo na vlado. V ministrstvo bodo tako v prihodnjih dneh uperjene oči iz SBC, Vindišar napoveduje tudi možnost organiziranja zbora zdravnikov, zbora delavcev: »Možnosti je še nekaj. Predvsem pa pričakujem odziv ministrstva.«

Na nož z zdravniki

Ostaja tudi napoved Fidesa, da bodo od 1. decembra zdravniki opravljali 40-urni delovnik, torej kot med stavko. Ena izmed članic sveta zavoda je ob tej napovedi na sredini seji sveta zavoda dejala, da zdravnikom v tem primeru pač ne bodo dali soglasja za delo pri drugih delodajalcih. Očitno bo torej šlo na nož. Hkrati v SBC opozarjajo, da je Andraž Jakelj odstopil iz sveta zavoda, in se sprašujejo, ali je bila potemtakem seja sveta zavoda sploh zakonita. Na to je ministrstvo že odgovorilo – da Jakelj do razrešitve na vladi ostaja v svetu zavoda SBC. Predstavniki vlade v svetu zavoda so še dr. Branko Gabrovec, Barbara Tiselj, Anica Užmah in Jožef Zimšek. Gabrovec in Tisljeva sta na sredini seji kandidirala za v. d. direktorja, a nihče ni dobil večine glasov, zato do razrešitve SBC še vedno vodi Ferjanc.

Ferjanc, ki bolnišnico vodi od leta 2007, si je najbolj prizadeval za bolnišnično novogradnjo. Za projekt je ministrstvo prav septembra izdalo sklep o potrditvi novelacije investicijskega programa. Investicija je ocenjena na skoraj 118 milijonov evrov in bo v prihodnjih letih največja investicija v zdravstvu. Zato mnogi opozarjajo, da ne bo nepomembno, kdo bo takrat na čelu bolnišnice.