Rdeča zvezda zmotila samo župnika

Velenjčanov ne moti, odstranitev pa zahteva župnik iz Senovega, ker je na spomeniku ime njegovega starega očeta.

Objavljeno
22. november 2017 18.31
Brane Piano
Brane Piano

Velenje – Zaradi rdeče zvezde, ki so jo na monolit z imeni padlih in žrtev fašizma ob spomeniku Onemele puške na Titovem trgu postavili konec septembra, ni bilo pritožb, pravijo na velenjski občini. Odstranitev je zahteval le župnik iz Senovega Janez Turinek, ker da zvezda ni bila simbol njegovega starega očeta, ki je naveden med imeni žrtev na spomeniku. A velenjski župan in predsednik borčevskega organizacije Bojan Kontič tega ne namerava storiti.

Župnik Turinek napoveduje, da bo kljub temu vztrajal pri svoji zahtevi, saj po njegovem simbolov te vrste ne gre več postavljati na novo, temveč je prišel čas, da se umaknejo v muzeje: »Počakal bom, če se še kdo ojunači, sicer pa bom po novem letu proti občini sprožil pravne postopke.« Njegovega starega očeta Franca so med drugo vojno v okolici Šoštanja likvidirali Nemci, ker da je hranil partizane, on pa jim je odgovoril, da so tudi partizani ljudje.

Velenjčani so ponosni na svojo preteklost in niti mestna desnica glasneje ne problematizira simbolike mesta, ki se je oblikovala v časih socializma. Na delavski preteklosti sloni tudi del turistične ponudbe – z doživetjem socializma za skupine, vodstvom do velenjskih spomenikov ...

Vlado Vrbič, direktor knjižnice, ki je pogosto kritičen ob velenjskih urbanističnih posegih, pravi, da rdeča zvezda zanj ni moteča: »Lahko bi jo dodali že, ko so spomenik postavili.« Bojan Kontič pa pravi, da so z zvezdo spomenik res samo dokončali.

Je občina prejela kakšno pritožbo? »Eno samo,« pove Kontič. Odstranitev zvezde je zahteval Janez Turinek, župnik iz župnišča na Titovi cesti v Senovem. Turinek v pismu občini piše, da ime njegovega starega očeta Franca Turineka na spomeniku nima nikakršne povezave z rdečo zvezdo in da gre zato za žalitev njegove časti in imena.

Za zavod sprejemljivo

Zvezda je delo arhitekta Roka Polesa, ki je že leta 2003 skupaj z Matejem Košičem in Rokom Ževartom prenovil arhitekturni del spomenika. Dodatek na vrhu monolita z imeni padlih in žrtev fašizma je bil želja Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe Velenje (ZB NOB), ki mu predseduje Kontič.

»Fadil Krupić - Beli, ki je pri borčevski organizaciji odgovoren za spomenike, je dejal, da bi radi postavili zvezdo. Nisem bil prepričan, da bo to dobro učinkovalo, sem pa na njihovo željo to narisal. Hoteli so tudi nekakšen svetilnik z večnim ognjem, kar sem odsvetoval zaradi slabih izkušenj s tem drugod po svetu,« pojasnjuje Poles.

Velenjska ZB NOB se je povezala z občino, ta je za postavitev zvezde dobila soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Spomenik Onemele puške je leta 1971 izdelal kipar Stojan Batič. Posvečen je 668 padlim borcem in žrtvam fašizma z območja Velenja. Prvotna arhitekturna ureditev okolice spomenika s fontano in bazenom je delo arhitekta Vladimirja Braca Mušiča.

Spomenik z navzdol obrnjenimi puškami simbolizira mir, tekoča voda – najprej se je iz fontane zlivala v bazen, zdaj pa je preusmerjena v vodomete – pa pot k miru. Tri puškina kopita v spodnjem delu prehajajo v moške in ženske figure, na površini kopit so reliefni prizori, simboli in grafizmi, značilni za Batiča. Na vencu okoli dna spomenika so simboli narodnoosvobodilne borbe in socializma.