Rdeči alarm je mimo: arzen ne grozi malčkom

Povečanega tveganja za zdravje zagorskih malčkov, starih od tri do pet let, ni.

Objavljeno
03. april 2017 14.31
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje − Ko je pred petimi leti zaradi čezmernih koncentracij arzena v naplavinah na bregovih zagorske Kotredeščice občina razglasila rdeči alarm, so stroki naročili, naj izdela poglobljeno oceno tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu. Stroka je delo zdaj končala: povečanega tveganja za zdravje otrok, starih od tri do pet let, na srečo ni potrdila.

Epidemiološka presečna raziskava s podpisom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jo je odobrila tudi republiška komisija za medicinsko etiko, je arzen merila v urinu zagorskih malčkov. Izvajali so jo lani spomladi in jeseni. Občino so razdelili na dve opazovani območji severovzhoda in jugozahoda, pri čemer so meritve v vzhodnem in severnem predelu Zagorja izvajali s predpostavko, da je ta bolj onesnažen z arzenom. Tu so rezultate obdelali ločeno za porečji Kotredeščice in Orehovice ter zgornjega toka Medije.

V raziskavo so skupaj vključili 72 tri- do petletnikov, na željo staršev pa še trideset otrok med šestim in dvanajstim letom, pretežno starejših bratov in sester preiskovanih malčkov. Urin so oddajali dvakrat; skupaj ga je oddalo 114 mlajših in 40 starejših otrok. Ker niso ustrezali kriterijem odvzema (preveč razredčen vzorec, premalo urina ...), so iz analize izločili rezultate dvajsetih vzorcev. Koncentracije celokupnega arzena so pri štirih otrocih presegale vrednost 15 mikrogramov v litru. Na NIJZ sklepajo, da je bilo pri dveh najverjetneje krivo uživanje morske hrane dan pred oddajo urina. Staršem so ponudili možnost nadaljnjega posveta.

Meritve so pokazale, da je tveganje za raka na opazovanem območju manjše kot en dodaten primer raka na tisoč izpostavljenih, geografska analiza bremena raka pa, da je tveganje prebivalcev severovzhodnega dela Zagorja, ob Kotredeščici, Orehovici in Mediji, da bodo zboleli za katerokoli obliko raka, primerljivo s povprečnim tveganjem prebivalcev občine.

Koncentracije so bile pri obeh opazovanih starostnih skupinah nekoliko višje pri dečkih. Kar 95 odstotkov otrok je uživalo domače ali lokalno pridelane vrtnine in sadje. Srednja vrednost anorganskega arzena v urinu je bila višja pri tistih, kjer doma za zalivanje vrta uporabljajo kombinacijo vode iz različnih virov, pijejo vodo iz zasebnega vodovoda ali zasebnega in javnega vodovoda ter v povprečju zaužijejo več riža − to je več kot 40 gramov na obrok. Vendar razlike, poudarjajo na NIJZ, niso statistično značilne.

Ker raziskava ni potrdila povečanega tveganja za zdravje tri-, štiri- in petletnikov, dodatnih ukrepov, razen že priporočenih higienskih, niso uvedli.

Spomnimo, da so bili razlog za odločitev občine Zagorje, da poglobljeno raziščejo vpliv koncentracij arzena na zdravje otrok, rezultati meritev tega elementa v doma pridelanih vrtninah na območju Zagorja, razlog za te meritve pa analiza onesnaženosti kmetijskih tal, ki je pokazala tudi do 2,5-krat presežene mejne vrednosti arzena v naplavinah ob Kotredeščici po katastrofalni ujmi v letu 2010. Takrat je rakotvorni arzen »ušel« iz nikoli saniranega rudnika antimona v Kotredežu bližnjih Znojilah in potok je na bregove odložil na tisoče kubičnih metrov strupenih snovi. V tleh je bilo toliko arzena in drugih težkih kovin, da so kmetom začasno odsvetovali uporabljati travinje in pridelke. Arzen v tretjini odvzetih vzorcev je presegal kritično vrednost, ponekod tudi do trikrat. Na dvajsetih od 60 lokacij je presegal opozorilne, na šestih lokacijah pa mejne vrednosti.

Lucija Perharič z NIJZ, avtorica ocene tveganja za zdravje Zagorjanov, je pred štirimi leti ocenila, da gre za nekoliko povečano tveganje za zdravje malčkov pri dolgotrajni izpostavljenosti arzenu iz prehranskih virov. O ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti so ljudi obvestili takoj, sledil je humani biomonitoring, ki pa, kot rečeno, ni pokazal statistično značilnih razlik v koncentracijah anorganskega arzena v urinu v primerjavi s posameznimi območji Zagorja.