Rdečo zastavo bodo na Bernardinu kmalu sneli

Vse kaže, da so odpravili glavni vir onesnaženja in bodo preklicali razglašeno tveganost kopanja.

Objavljeno
06. avgust 2017 17.44
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Portorož – Razmere v morju na bernardinskem kopališču so se v soboto in danes precej izboljšale. Že v ponedeljek bodo službe, ki nadzirajo kakovost voda na kopališčih, najverjetneje preklicale razglašeno tveganost kopanja na bernardinskem in bližnjih kopališčih. To potrjuje, da so bili ukrepi Okolja Piran ustrezni, nam je danes povedal vodja koprske enote NIJZ Milan Krek.

Čeprav so delavci komunalnega podjetja Okolje Piran dokončno odpravili prelivanje fekalnih odplak v meteorno kanalizacijo šele v petek popoldne, so že v petek pred tem vzeti vzorci pokazali bistveno izboljšanje morja. Še boljši so bili seveda sobotni vzorci, a so bili ti izvidi v nedeljo še preliminarni. Jutri bodo pristojne službe dobile še rezultate vzorcev, odvzetih v nedeljo zjutraj, zato bodo že jutri popoldne državne službe vedele, kakšno je stanje. Najverjetneje bodo imeli dvojne negativne izvide na prisotnost fekalnih bakterij človeškega izvora. Milan Krek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dejal, da je Okolje Piran očitno dobro opravilo delo, saj so tri dni neprekinjeno temeljito pregledovali razmere na kanalizacijskem omrežju in odpravljali napake na območju Bernardina.


Ironija je, da je morje v teh dneh na videz (glede na bistrost in prozornost) najbolj čisto v letošnjem poletju. Foto: Boris Šuligoj/Delo

Odkrili črnograditelja

Predsednik uprave Okolja Piran Alen Radojkovič je povedal, da so v petek odkrito napako popravili in v soboto iz onesnaženega jaška izprali ostanke. Toda po njegovem mnenju kanalizacija sploh ni glavni povzročitelj onesnaženja, ker so bili že v petek odvzeti vzorci, ko napaka še ni bila odpravljena, povsem v mejah normale in bi se ljudje zdaj že lahko kopali. Hkrati so na meteorni kanalizaciji odkrili en nedovoljen priključek zasebne stanovanjske hiše, zato bodo lastnika hiše prijavili inšpekciji. Upajo, da bo črnograditelja doletela ustrezna kazen.

Njegov neprimerni priključek na meteorno kanalizacijo so ustrezno zamašili in ga preusmerili na fekalno kanalizacijo. Radojkoviču se zdi povsem nesprejemljivo, da v zalivčku pred Bernardinom v poletnih dneh sidra (počitnikuje) od pet do deset plovil. Eno od njih ima na plovilu tudi gostinsko dejavnost. »Ta plovila lahko nenadzorovano onesnažujejo morje v tem delu,« meni Radojkovič.

Danes smo na neurejenem kopališču pred skladišči soli srečali slovenskega turista, ki se je kljub prepovedi podal v morje in samo zamahnil z roko: »To so same neumnosti. Morje je odlično za kopanje.« Izvedeli pa smo še za nemškega turista iz Bernardina, ki je bil navdušen nad tem, kako so se slovenske in občinske oblasti odzvale ob dogodku: »Mene rdeča zastava ni prestrašila, nasprotno: prvič sem ob morju sem videl, da sistem deluje. Vem, da se take napake lahko zgodijo vedno, to se dogaja tudi v Nemčiji. Najpomembneje je, da so oblasti to pravočasno odkrile in primerno ukrepale. Uprava hotela Bernardin je poskrbela za nas. Kopamo se lahko še na drugih, še lepših plažah, na katere nas vozijo. Počutim se v varnih rokah. To je povsem drugače kot v večini krajev ob morju, kjer bi takšen dogodek pometli pod preprogo. Povsod vihrajo modre zastave, kot da se nikoli niti po nesreči ne bi zgodile takšne stvari, kot so se zdaj tu,« je dejal nemški turist.


Kopalci bodo kmalu ponovno uživali na bernardinskem kopališču. Foto: Tomi Lombar/Delo

Trenutno največja nevarnost – kompasne meduze

Ironija je, da je morje v teh dneh na videz (glede na bistrost in prozornost) najbolj čisto v letošnjem poletju. Težave so povzročile samo visoke temperature (morje ima okoli 29 stopinj Celzija) in popolno izginotje sicer običajnega poletnega maestrala, zato so se na nekaterih delih morske površine zadrževale zaplate trave, ki motijo kopalce.

V čistem morju pa je zdaj poleg rebrač vse več meduz. Največ je morske cvetače (Cotylorhiza tuberculata), ki pa kopalcev ne opeče. Izvedeli smo za več (tudi močnejših) ožigov meduz, za katere so »zaslužne« kompasne meduze (Chrysaora hysoscella). Teh res ni veliko, a se jim je najbolje izogniti, zato je za kopalce priporočljivo, da se v morje podajo vsaj s plavalnimi očali in pogledajo, kaj se dogaja pod gladino.