Rekorder napihal 1,24 mg/l alkohola

Zavod Varna pot je na ljubljanskih ulicah preverjal alkoholiziranost mladih voznikov. 
Fotografija: Na zavodu želijo zmanjašati število mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola. FOTO: Zavod Varna Pot
Odpri galerijo
Na zavodu želijo zmanjašati število mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola. FOTO: Zavod Varna Pot

Predstavniki Zavoda Varna pot so se sinoči odpravili v praznično Ljubljano. Obiskali so številne stojnice in gostinske lokale, kjer so z alkotesti preverjali stopnjo alkoholiziranosti naključnih mimoidočih.

V sklopu akcije Čista nula, čista vest so preverili več kot 800 ljudi. Posameznikom in posameznicam, ki so napihali 0,00 promila, so člani akcije podarili brezplačne alkoteste za enkratno uporabo in obeske zavarovalnice Generali. Tistim, ki niso bili tako uvidevni pri pitju alkohola, pa so svetovali, naj si poiščejo kakšno drugo prevozno sredstvo in predajo ključe osebnih avtomobilov prijateljem ter znancem.

Člani akcije so obiskali so številne stojnice in gostinske lokale. FOTO: Zavod Varna Pot
Člani akcije so obiskali so številne stojnice in gostinske lokale. FOTO: Zavod Varna Pot


Iz zavoda sporočajo, da so se na splošno predstavnice ženskega spola izkazale kot bolj odgovorne voznice. 96 odstotkov žensk je napihalo pod dovoljeno mejo, medtem ko je bilo takšnih moških skoraj za 10 odstotkov manj.

Ženske so bolj odgovorne voznice. FOTO: Zavod Varna Pot
Ženske so bolj odgovorne voznice. FOTO: Zavod Varna Pot


Člane akcije je najbolj presenetil gospod, ki je napihal 1,24 mg/l alkohola. Po testiranju je rekorder večera sicer zatrdil, da ne namerava voziti.

Po besedah predstavnikov Zavoda je namen akcije Čista nula, čista vest zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola. »Prek akcij na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah,« so obrazložili na Zavodu.

Komentarji: