Rekordni vodostaj Planinskega polja

Na kraških poljih je še vedno velika poplavna ogroženost, gladina Planinskega polja je že dosegla rekordni vodostaj.

Objavljeno
14. februar 2014 11.01
INTERNET - Notranjske vode
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Postojna, Stari trg pri Ložu - Arso je zjutraj ponovno izdal opozorilo o povečani poplavni ogroženosti na kraških poljih in rekah. Po besedah predsednika Gasilske zveze Postojna Marka Simšiča je gladina Planinskega polja že presegla rekordni vodostaj iz leta 2000, ko so na Planinskem polju zabeležili rekordne poplave tako po višini gladine kot po količini vode. Simšič je potrdil, da voda še narašča, vendar počasneje kot pretekle dni.

Loška dolina: razmere se umirjajo

Župan občine Loška dolina Janez Komidar je potrdil, da se vodostaji na območju počasi umirjajo. Voda je sicer še dodatno zalila odsek ceste Pudob-Babno polje, vendar je trenutno ni treba zapirati. Šmarata je še vedno odrezana od sveta - prebivalci lahko vas zapustijo le s čolnom.

Komidar je pojasnil, da jim Slovenska vojska pomaga pri čiščenju okolice gradu Snežnik, vendar od sobote naprej pomoči vojske ne bodo več potrebovali. Prav tako ukinjajo javno pralnico, saj sta že dve tretjini prebivalcev priklopljeni na distribucijsko omrežje.

Je pa vodostaj v občini Loška dolina odvisen od stanja na drugih kraških poljih kot sta Cerkniško jezero in Planinsko polje, je še pojasnil Komidar in dodal: "Pričakujemo, da bo cesta do Šmarate prevozna v ponedeljek."