Rekordno leto za Erasmus

Rekordnih četrt milijona študentov je preživelo del lanskega študijskega leta na tujem ali dobilo delovno mesto pri tujem podjetju prek programa Erasmus.

Objavljeno
08. julij 2013 19.19
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Rekordnih 250,000 študentov je preživelo del študijskega leta 2011/2012 na tujem ali dobilo delovno mesto pri tujem podjetju prek programa Erasmus, izhaja iz današnjega sporočila evropske komisije.

Od ustanovitve tega programa študentske izmenjave leta 1987 so to možnosti štipendiranja izkoristili več kot 3 milijoni študentov.

Lani je dobilo v okviru programa Erasmus pomoč tudi več kot 46,500 profesorjev in administrativnega osebja za poučevanje in usposabljanje na tujem.

V programu sodeluje 33 držav, poleg vseh članic EU še Islandija, Liechtenstein, Norveška, Švica in Turčija.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mladino Viviane Reding je izjavila, da je »Erasmus v času ekonomske krize in visoke brezposelnost mladih pomembnejši kot kdajkoli prej: zaradi veščin in mednarodnih izkušenj, ki jih pridobijo erasmusovi študentje, so bolj zaposljivi in bolj mobilni na trgu delovne sile.«

Med najbolj priljubljenimi ciljnimi državami Erasmusa v lanskem študijskem letu so bile Španija, Francija in Nemčija. Iz Španije je šlo na tuje največ študentov, sledita pa Nemčija in Francija.

Po podatkih evropske komisije povpraševanje še vedno presega ponudbo Erasmusivih štipendij v večini držav. Povprečna štipendija, katere namen je pokrivanje dela stroškov potovanja in bivanja na tujem, je 252 evrov mesečno. Višina štipendija, ki je zadnje tri leta enaka, v nekaterih državah zvišajo z državnimi, regionalnimi ali univerzitetnimi dodatki.

Evropska unija načrtuje, da bi se z letom 2020 na tujem šolalo, usposabljalo ali poučevalo 4 milijone Evropejcev. Proračun programa naj bi v letih 2014-2020 znašal okoli 14,5 milijarde evrov ali 40 odstotkov več kot trenutni programi mobilnega izobraževanja in usposabljanja.