Remont pohorske gondole spet v teku

Na Pohorju so se žičničarji spet lotili remonta gondole, ki naj bi jo kmalu prevzel novi upravljavec.

Objavljeno
27. oktober 2014 18.35
tre*POHORSKA VZPENJAČA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Po ustavitvi del se na Mariborskem Pohorju nadaljuje remont krožne kabinske žičnice Pohorske vzpenjače. Tej sicer 2. novembra poteče obratovalno dovoljenje, remont pa naj bi zaključili do konca tedna oziroma v začetku naslednjega tedna, je ocenil Janko Breznik, vodja Pohorske vzpenjače.

Po uvedbi stečaja nad Športnim centrom (ŠC) Pohorje se je že začeti remont gondole začasno ustavil, saj so žičničarji ostali brez rezervnih delov. Danes pa se je po Breznikovih besedah od 10 do 12 žičničarjev ponovno lotilo del na vzpenjači: med drugim morajo delavci Leitnerja (proizvajalca) opraviti pregled zavor, na vseh stebrih je treba zamenjati poškodovane gume, pregledati kompletno elektriko itd., je naštel Janko Breznik.

Ko bodo zaključili remont - tega je po njegovih besedah plačala še Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), »a zelo pozno« - bo sledil tehnični pregled, zatem pa bo moral bodoči upravljavec pridobiti novo obratovalno dovoljenje. Do takrat gondola na Pohorje ne bo smela voziti. Na mariborski občini so pred dnevi napovedali, da bo upravljanje gondole prevzelo javno podjetje Marprom, ostale žičnice pa predvidoma zasebni najemnik.

Trenutno potekajo pravni in upravni postopki, ki so potrebni za prenos žičniških koncesij na novega koncesionarja, so danes sporočili z Mestne občine Maribor (MOM). Koncesije naj bi prenesli na občinsko podjetje Pohorje za šport in turizem, v postopku pa bodo morali pridobiti tudi soglasje mestnega sveta in stečajnega upravitelja oziroma sodišča. »Upravljanje vseh žičniških naprav bo novi koncesionar prevzel takoj, ko bo za to imel izpolnjene predpisane pogoje,« pravijo na MOM.

Pojasnili so še, da stroške, ki nastajajo z nadaljevanjem remonta gondole, prevzema MOM oziroma novi koncesionar. »Takoj ko bo remont zaključen, se bo izvedel še strokovno tehnični pregled in po preneseni koncesiji bo novi koncesionar zaprosil za izdajo obratovalnega dovoljenja.«

Tudi hoteli v najem?

Hotele propadlega ŠC Pohorje je, spomnimo, lastnica podjetja slaba banka tik pred stečajem prenesla nase in zanje pravtako išče najemnika. »V Termah Maribor smo še vedno zainteresirani za najem hotelov. Z DUTB se aktivno pogovarjamo in smo blizu dogovora, je pa vse odvisno od delovanja žičniške infrastrukture, še posebej za hotele na Pohorju,« je povedal direktor Term Maribor Borut Rojs.