Rešitev za bohinjski hotel iz davčne oaze

Dolgovi družbe MPM Boštjana Čokla podjetju s sedežem v davčni oazi.

Objavljeno
18. februar 2016 18.50
Blaž Račič
Blaž Račič

Bohinjska Bistrica – Kupec 6,6 milijona evrov terjatev DUTB do dosedanje lastnice zadolženega Bohinj Eco hotela, družbe MPM Engineering v lasti Boštjana Čokla, je bilo ciprsko podjetje. Manjši del terjatev pa je odkupila družba, povezana z nemškim strokovnjakom za turizem Gertom Prantnerjem, ki s sinom Boštjana Čokla upravlja hotel.

Upravljanje Bohinj Eco hotela je pred časom prevzela družba SHD, ki jo je septembra lani ustanovil nemški državljan Gert Prantner, prejšnji teden pa je edini lastnik z ustanovitvenim kapitalom 7500 evrov postal Anže Čokl, ki podjetje vodi kot direktor, njegov oče Boštjan Čokl pa je prokurist.

Na kakšen način je družba SHD vstopila v zgodbo hotela, Anže Čokl ni povedal. Zatrdil je, da SHD ni nov lastnik hotela, niti ni odkupil 9,5 milijona evrov vrednih terjatev DUTB (NLB in Factor banke) do družbe Boštjana Čokla MPM Engineering, ki je leta 2009 zgradila hotel.

Sled terjatve vodi do Čokla

Na DUTB na naša vprašanja niso odgovarjali zaradi zaupnosti podatkov, toda iz podatkov iz zemljiške knjige izhaja, da je lastnik terjatve DUTB do MPM Engineering v skupni vrednosti 6,6 milijona evrov konec lanskega leta postalo ciprsko podjetje Cerita limited, ki je od leta 2013, ko je bilo ustanovljeno, zamenjalo več lastnikov. Sedanji lastnik je po dosegljivih podatkih podjetje Rokanius LTD, ki ima sedež v davčni oazi na Britanskih Deviških otokih.

Gradnjo hotela pa je s poldrugim milijonom evrov posojila financiral tudi Slovenski regionalno razvojni sklad, vendar jim MPM Engineering dolga ni poravnal. Zaradi grožnje, da bi MPM končal v stečaju, njihova terjatev pa bi ostala nepoplačana, so terjatev za 640.000 evrov prodali podjetju Navo iz Hamburga, hčerinski družbi Rimc International, katere lastnik pa je prav Gert Prantner, ki zdaj sodeluje z Anžetom Čoklom.

Čeprav po Čoklovih besedah družba SHD le zagotavlja pomoč pri upravljanju hotela, je na računih za opravljene storitve gostom hotela in vodnega parka njeno ime, in ne MPM Engineering. Prav tako je zdaj v družbi SHD zaposlenih 60 delavcev iz hotela in vodnega parka. Niti v Turizmu Bohinj niso seznanjeni s statusom podjetja SHD v hotelu v Bohinjski Bistrici, je dejal direktor Klemen Langus, ki bi se rad kmalu srečal z nemškim strokovnjakom in predstavniki hotela.

Družba MPM Engineering, ki je doslej upravljala hotel, je v zadnjih letih imela od 2,5 milijona evrov do malo več kot tri milijone evrov prihodkov na leto. Leto 2014 je podjetje ob poltretjem milijonu evrov prihodkov pridelalo več kot pol milijona evrov izgube, že več kot tisoč dni pa ima blokiran poslovni račun. Anže Čokl pravi, da so računi blokirani, ker sodišče potrebuje nekaj časa, da denarne rezervacije na tekočem računu umakne. Račun bo sproščen, MPM pa ima poravnane vse obveznosti skupaj z davki in prispevki, je zagotovil.

Računa na Nemčeve izkušnje

Anže Čokl je pojasnil, da je Nemec Gert Prantner strokovnjak z več kot 40 leti izkušenj z upravljanjem hotelov po vsem svetu in ima »neprecenljive izkušnje iz vodenja hotelov ter podporo pri prodaji in marketingu«, ki jih bodo zdaj izkoristili. Prantner je med drugim vodil prestižni hamburški hotel Vier Jahreszeiten – Štirje letni časi. Anžeta Čokla smo hoteli vprašati še, ali držijo navedbe, da bo Prantner ostal lastniško povezan s hotelom, saj naj bi v njem pridobil večinski lastniški delež, vendar zadnje dni ni bil dosegljiv. »Pričakujemo, da bo s pomočjo tujega partnerja z bogatimi izkušnjami in povezavami hotel bolj zaživel in se okrepil zlasti na tujih trgih,« pojasnjuje Čokl in dodaja, da se zaradi vstopa novega podjetja v upravljanje hotela ni spremenil odnos do načrtovanega novega smučišča.

Čokl je kljub slabšim vremenskim razmeram z obiskom hotela zadovoljen, saj niso imeli veliko odpovedi rezervacij. Povedal je še, da se v času šolskih počitnic, praznikov in koncih tedna ugodne smučarske razmere kažejo v povečanem številu rezervacij.