Retuznik zavrnil nakup Krvavca

Zaposleni ocenjujejo, da Janša ne bo dober gospodar Janša pa meni, da strahovi slonijo na napačnih informacijah.

Objavljeno
05. februar 2018 19.45
Krvavec
Blaž Račič
Blaž Račič
Cerklje na Gorenjskem – Negotovost pred jutrišnjim skrajnim (tretjim) rokom za plačilo kupnine Uniorju za RTC Krvavec, ki jo mora plačati podjetnik Janez Janša, se stopnjuje, saj bi moral dogovor kupca z Banko Intesa Sanpaolo o refinanciranju dolgov RTC Krvavec podpisati tudi Srečko Retuznik, direktor RTC Krvavec, ki je podpis pred dnevi zavrnil.

Na naroku za podpis kreditnih pogodb je Srečko Retuznik vpričo predsednika nadzornega sveta RTC Krvavec Branka Bračka in drugih »samovoljno in brez pojasnila zavrnil podpis kreditne pogodbe«, je v izjavi za javnost zapisal Janez Janša. Ta je lastnik Alpske investicijske družbe (AID) s podjetjem Infohip. Janša – kot v pismu, ki so ga javnosti poslali v nedeljo, opozarjajo zaposleni – po podatkih registra transakcijskih računov na računu nima denarja za poplačilo obveznosti; po podatkih Fursa ima Infohip od pol milijona evrov do milijon evrov dolga, Janša pa je imel konec januarja letos na dveh parcelah v Stražišču pri Kranju (kjer stoji nekdanji samski dom) vpisani izvršbi. V pismu medijem so zaposleni (redno je zaposlenih 45 delavcev, pozimi še dodatnih 50) med drugim navedli, da »družbo RTC Krvavec skrbi, da po spremembi lastništva ne bo poslovala kot dober gospodar in ne bo dosegala pozitivnega poslovanja, kaj šele rasti in razvoja«.

Strahovi zaposlenih »izhajajo iz napačnih informacij, dajejo napačna, zavajajoča in zlonamerna sporočila«, pa ocenjuje Janša. Zatrdil je, da ima AID »že od začetka postopka prodaje RTC v celoti zagotovljen denar za nakup delnic« in da za »ta nakup v nobeni obliki ne bo porabljeno ali zastavljeno premoženje RTC Krvavec«. Pravi še, da so pogoji novega financiranja za RTC Krvavec, ki ima za dobrih pet milijon evrov najetih posojil, bistveno ugodnejši od sedanjih kreditov, saj bosta obrestna mera nižja in ročnost novih kreditov daljša, družba pa bo imela za tekoče poslovanje in razvoj na voljo več denarja.

Janša ugiba, da se za anonimno izjavo zaposlenih na Krvavcu »skrivajo osebe, ki bi jim Alpska investicijska družba s prevzemom RTC Krvavec morda odvzela nekatere privilegije«. Retuznik danes Janševe izjave ni hotel komentirati, dejal je, da mora izjavo proučiti, preden se bo nanjo odzval, in pojasnil okoliščine zavrnitve podpisa kreditne pogodbe. V Uniorju do konca postopka ne dajejo izjav. Za pojasnila smo se obrnili tudi na banko, vendar odgovora na vprašanje, ali lahko razkritje informacij kakorkoli vpliva na že odobren reprogram posojil družbi AID, nismo dobili.