Revmatologov dovolj, a nimajo kje delati

Pomanjkanje ambulant v bolnišnici, kjer je ogromno neizkoriščenih prostorov.
Fotografija: Matija Tomšič, predstojnik KO za revmatologijo, ki deluje v Bolnici dr. Petra Držaja, namerava s kolegi zaradi hude prostorske stiske odstopiti z vodilnega položaja. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Matija Tomšič, predstojnik KO za revmatologijo, ki deluje v Bolnici dr. Petra Držaja, namerava s kolegi zaradi hude prostorske stiske odstopiti z vodilnega položaja. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Ljubljana – Vodstvo oddelka za revmatologijo namerava s prvim junijem odstopiti s funkcij, saj jim v kliničnem centru kljub večkratnim obljubam ni uspelo zagotoviti dodatnih prostorov za delo.

Medtem ko se na številnih oddelkih ukvarjajo s pomanjkanjem zdravniškega osebja, ga je na kliničnem oddelku za revmatologijo dovolj, imajo pa premalo ambulant za delo. Eden od dodatnih revmatologov, ki so ga pridobili, mora v ordinacijskem času tako kar trikrat menjati lokacijo, pri čemer nekateri delovni prostori zaradi svoje majhnosti spominjajo na kletke.

Sedanji minister za zdravje Aleš Šabeder je bil kot vodilni v kliničnem centru seznanjen s kritično situacijo, a ukrepov ni bilo. Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC, je v začetku marca vodstvo interne klinike prosila, da se prostor za revmatologe uredi znotraj Bolnišnice Petra Držaja, kjer že delujejo in kjer je še ogromno praznega prostora. Zakaj se to še ni zgodilo, ostaja uganka. 


Grožnja z odstopi


Vodilni na revmatologiji so zdaj dokončno siti čakanja. Zdravniki Matija Tomšič (predstojnik oddelka), Sonja Praprotnik (vodja bolnišničnega dela), Aleš Ambrožič (vodja ambulantnega dela) in Saša Čučnik (vodja laboratorija) bodo s prvim junijem odstopili z vodilnih položajev, če ne bodo uslišane njihove zahteve. Na vodstvo UKC Ljubljana so 23. aprila naslovili pismo, s katerim so odgovorne še zadnjič pozvali, naj zagotovijo dodatni ambulantni prostor in dodatni prostor za laboratorij za imunologijo revmatizma (LIR) ter s tem normalne pogoje za delo in razvoj stroke.



Pojasnili so, da so ambulantni prostori polno zasedeni, dvakrat na teden tudi v popoldanskem času, zato kljub povečanju števila revmatologov ne morejo uvajati dodatnih ambulant, s katerimi bi izboljšali oskrbo kroničnih bolnikov z vnetno revmatično boleznijo in opravili več prvih pregledov, s katerimi bi lahko skrajšali čakalne dobe. »Zaradi prostorskih omejitev LIR je omejeno uvajanje novih laboratorijskih preiskav in okrnjeno raziskovalno delo,« so še zapisali v pismu vodstvu kliničnega centra.
Zadnje naj bi se v zvezi z opisano problematiko še danes sestalo s Tomšičem. Ta pa včeraj od vodstva UKC ni dobil dovoljenja, da bi o zapletih spregovoril za POP TV. Ker je kljub temu stopil pred kamere, bi lahko dobil tudi opozorilo pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Spomnimo, da je vodstvo kliničnega oddelka za revmatologijo odstopilo že julija 2009. Tedaj je Tomšič povedal, da se jim z vodstvom UKC in ministrstvom za zdravje po več kot dveh letih ni uspelo dogovoriti za vzpostavitev samostojne organizacijske oblike. V tedanji obliki organiziranosti UKC Ljubljana niso več videli možnosti za izvajanje vrhunskih storitev na področju revmatologije, a so se kasneje strasti umirile.

Komentarji: