Rimljani še taborijo na Ptuju

Sedme rimske igre bodo prvič pripravile dirko rimskih četverovpreg

Objavljeno
27. avgust 2014 06.51
Rimske igre pri I.Mitreju, 24.8.2013, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj − Zadnje štiri dni tega meseca se bo Ptuj vrnil v svoje rimske čase − Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX pripravlja že sedme rimske igre. Nekaj sto vojščakov rimske legije Gemine XIII si bo na Bregu ob Mariborski cesti postavilo rimski tabor in pokazalo, kako so živeli njihovi predhodniki pred dvema tisočletjema.

Že med 22. in 24. avgustom sta dve stotniji in pol rimskih vojščakov s Ptuja zasedli Kongresni trg v Ljubljani in tako pomagali prestolnici čim bolj verodostojno počastiti dve okrogli tisočletji. Ptujski vojščaki se tudi med letom selijo od Crikvenice do Valencije, od Šempetra v Savinjski dolini pa spet nazaj do svojega tabora. »Rimske igre s 700 uniformiranimi udeleženci, trideset šotorov v taboru na petih hektarih bo doslej najobsežnejša rimska predstavitev v tem delu Evrope,« poudarja predsednik društva Andrej Klasinc. »Vabijo nas v Celje, Ljubljano, Pulo in drugam, da bi sodelovali, mi pa se zavedamo, da takšno povezovanje samo krepi celotno rimsko zgodbo.«
Za letošnje ptujske rimske igre so pripravili nekaj novosti. Prvič bodo ob taboru rimske legije postavili tudi otroški tabor, v bližini obeh pa so že zarisali progo, na kateri bodo prvič uprizorili dirko rimskih kvadrig − značilnih rimskih vozov z vpreženimi štirimi konji. Zasedanje senata, rimski pogreb, izvolitev cesarja, rimske večerje z zabavami, predstavljanje posameznih skupin in vrsta spretnostnih iger pa so že tako stalnica.
»Društvo je v teh sedmih letih priskrbelo veliko rimske opreme, tako da lahko primerno oblečemo sedem stotnij udeležencev. Že tri leta izdelujemo rimske oljenke in keramične medaljone, s prodajo teh pa dobimo nekaj sredstev za nadaljnje delo. Letošnje igre bodo društvo stale okrog 25 tisočakov, Mestna občina Ptuj nam je zanje odobrila 1420 evrov. Svojega dela in tudi precej stroškov z njim pa ne prištevamo v omenjeno vsoto,« razkriva Klasinc.
Rimski Ptuj (Poetoviona) je bil prvič zapisan v verodostojne zgodovinske vire leta 69 in to letnico nosi tudi društvo − torej ima že 1945 let izpričane zgodovine. Letošnja dvatisočletnica Emone, ki jo bodo obogatili in popestrili tudi ptujski rimski vojščaki, pa je drugačna obletnica, pravijo v ptujskem društvu. »Ptuj je bil že mogočno rimsko mesto, ko so ga zgodovinarji prvič omenili, ker so v njem izvolili novega rimskega cesarja. Mesto pa je izpričano s številnimi najdbami obstajalo že veliko prej in je raslo postopoma, ni nastalo v dveh letih kot rimski zaselek ob že uveljavljeni rimski cesti na vzhod. Zato nas nobene obletnice ne vznemirjajo, saj nam je jasno, kdo je bil pomemben in velik in koliko je kdo v resnici star.«