Robot Oto in še virtualne lekarniške police v Kranju

Objavljeno
18. januar 2016 17.03
Elektronska lekarna
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj - Osem farmacevtov in farmacevtskih tehnikov Gorenjskih lekarn v trgovskem centru Qlandia ima od včeraj novega elektronskega sodelavca. Robot Oto, kot mu pravijo, skrbi za skladiščenje in prenos zdravil.

V prenovljeni lekarni, ki je kot prva v Sloveniji opremljena z najsodobnejšo virtualno tehnologijo, pa so izdelki strankam namesto na klasičnih policah predstavljeni na virtualnih 3-d policah.

Romana Rakovec, direktorica Gorenjskih lekarn, je povedala, da je bila 250.000 evrov vredna prenova osem let stare lekarne tudi njihova največja naložba v letu 2015.

»Ob odprtju trgovskega centra v letu 2007, ko smo odprli tudi lekarno, nismo vedeli, kakšna bo struktura obiskovalcev, kmalu pa je bilo jasno, da je potreba po njej velika, in izkazalo se je, da ima premajhno skladišče,« je direktorica pojasnila vzrok za prenovo relativno nove lekarne.

Že v letu 2013 so Gorenjske lekarne z lekarniškim robotom opremile poslovalnico v Radovljici in izkazalo se je, da je dobrodošla pomoč, saj pospravi robo, dostavlja zdravila na pult, preverja roke uporabe, opravlja inventuro ...

»S tem omogoča optimizacijo prostora in ker v Kranju fizična širitev prostora ni bila možna, smo se odločili za nakup še enega robota. Dobavitelji pa so nam ob naročilu predstavili še novost, sistem virtualnih lekarniških polic z zaslonom na dotik. Ti zasloni imajo v ozadju računalniški program, ki omogoča dostavljanje izdelkov, in vitrine se lahko hitro menjajo. Na te zaslone lahko obešamo različno izobraževalno in informativno gradivo in iz tega naslova je velika dodana vrednost in dobra podpora pri svetovanju,« je pojasnila direktorica.

Na vprašanje, ali bo zaradi robotov kdo od 170 zaposlenih, ki delajo v 22 lekarniških enotah v vseh 18 gorenjskih občinah, izgubil službo, je direktorica zagotovila, da ne. »To sodobno tehnologijo uvajamo, da lekarniške farmacevte razbremenimo, saj so v primerjavi z evropskimi kolegi preobremenjeni. Tako se bodo lahko bolj posvetili kakovostnemu svetovanju glede uporabe zdravil,« je dejala direktorica.