Romi izvolili Duška Smajeka za svetnika

Značilnost tokratnih volitev je edini kandidat in nizka volilna udeležba.

Objavljeno
03. april 2016 20.24
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto - Danes so v Novem mestu potekale nadomestne volitve za romskega svetnika, na katerih je kandidiral le Duško Smajek iz romskega naselja Poganci, ki je teoretično potreboval le en glas podpore. Od 343 volilnih upravičencev se je današnjih volitev udeležilo 81 volivk in volivcev oziroma 23 odstotka vseh polnoletnih novomeških Romov.

Po lanskem odstopu Sandija Selimčiča, bi morale volitve potekati že konec januarja, a je prišlo do kršitve volilne zakonodaje, zato jih je morala posebna občinska volilna komisija razveljaviti in razpisati nove. Takrat sta bila dva kandidata: poleg Smajeka še Liljana Tudija, ki pa se na tokratnih volitvah ni odločila za vnovično kandidaturo.

Po besedah tajnice posebne občinske volilne komisije Branke Bukovec, so volitve potekale v vrtcu Pikapolonica v romskem naselju Brezje in v osnovni šoli Šmihel, kjer je volil tudi novopečeni občinski svetnik Smajek.

Nekdanji svetnik Sandi Selimčič je odstopil že julija lani, takoj zatem je svoj odstop preklical in nato lani oktobra nepreklicno odstopil, saj je bil nezadovoljen, ker so menda nanj Romi in drugi vršili psihični pritisk. S politiko pa se menda ne namerava ukvarjati nikoli več.