Ruski kupec Rimskega vrelca skrivnostno odpotoval

Muse Abidova tudi danes ni bilo na podpis pogodbe o prodaji, zato na Ravnah že dvomijo v resnost posla.

Objavljeno
30. januar 2012 14.47
Posodobljeno
30. januar 2012 14.55
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec

Ravne na Koroškem – Ruskega zdravnika dr. Muse Abidova tudi danes ni bilo na podpis pogodbe za nakup hotela Rimski vrelec v Kotljah. Čeprav je občinski svet soglasno sprejel sklep o prodaji, so se na Ravnah zato pojavili dvomi o resnosti posla. Abidov je menda »nujno« moral v Moskvo.

V notarski pisarni Anice Črešnik na Ravnah je bilo že v petek in tudi danes vse pripravljeno za podpis pogodbe o prodaji Rimskega vrelca. A Abidova, ki je v sredo popoldne v ravenskem občinskem svetnu dobil soglasje za odkup hotela s 17.000 kvadratnimi metri zemljišča, ni bilo. Ravenski župan Tomaž Rožen pravi, da je ruski zdravnik moral v petek na nujno pot v Milano; na Ravne ga ni bilo niti danes, ker da je moral v Moskvo in mora pogodbo pred podpisom pregledati še njegov odvetnik.

Že dvakratna odpoved podpisa pogodbe je na Ravnah vzbudila prve dvome, ali imajo Rus in njegovi slovenski partnerji sploh resen namen z Rimskim vrelcem. Abidov se je namreč že enkrat prej prijavil na razpis, plačal varščino, dražbe pa se nato ni udeležil. Abidov je na dveh dražbah občini Ravne tako že plačal približno 100.000 evrov, ki jih bo občina zadržala, če bi posel na koncu padel v vodo. Varščino, ki jo je vplačal pred prvo dražbo, ko je občina za nepremičnino zahtevala 590.000 evrov, 100.000 evrov več kot zdaj, mu bodo na občini upoštevali pri morebitni prodaji.

Abidov lastnik več družb v Sloveniji

Musa Abidov ima v Sloveniji več družb. Je stoodstotni lastnik Inštituta imunopatologije in preventivne medicine v Ljubljani, solastništvo ima še v dveh firmah, v Abidopharmi1 in Floravitamedu. Obe sta registrirani v Ljubljani in imata po štiri lastnike, med katerimi je pri družbi Floravitameda tudi mikrobiolog, imunolog in publicist Alojz Ihan.

Ljudje iz Rusove ekipe se pri projektu Rimskega vrelca radi sklicujejo na njegove strokovne reference in celo napovedujejo, da bo z njimi sodeloval, čeprav Ihan ni solastnik Inštituta imunopatologije in preventivne medicine, ki namerava investirati na Ravnah.

Po podatkih Gvin je imela Abidopharma1 leta 2010 le 60.000 evrov sredstev. Inštitut imunopatologije in preventivne medicine, ki kupuje Rimski vrelec, je imel v letu 2010 12.535 evrov nepokrite izgube in je bil brez osnovnih sredstev. Podatkov o poslovanju za leto 2011 še ni. Projektivni vodja Abidovih naložb v Sloveniji Simon Mavsar je na Ravnah zagotovil, da je kupec minulo leto zbral denar za Rimski vrelec in 2,3 milijona evrov vredno naložbo.

Podžupan Milan Škafar pravi, da bodo pogodbo o prodaji Rimskega vrelca vendarle podpisali konec tega tedna. »Če se to ne bi zgodilo, nam za uteho ostane sto tisoč evrov,« je dejal Škafar. Simon Mavsar je napovedal, da se Abidov v Slovenijo vrne v četrtek. Pogodbo o nakupu Rimskega vrelca mora biti podpisana v dveh tednih od odločitve občinskega sveta, nakasneje do 10. februaja, drugače varščina ostane občini Ravne.