S harpuno ustreljeni delfin Bojan še plava

V hrvaškem morju rešujejo delfina, ki so ga trdosrčneži zelo grdo, morda usodno ranili.

Objavljeno
25. avgust 2013 17.33
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Pag, Piran − Pri otoku Olib (med Pagom in Malim Lošinjem) so strokovnjaki Plavog svijeta, inštituta za raziskovanje morja, odkrili njim več let znanega delfina Bojana, ki ga je objestnež pred nekaj dnevi v hrbet ustrelil s pnevmatsko puško s harpuno. Delfinu bodo težko pomagali, saj se mu rana povečuje, zato mu grozita okužba in pogin.

Vse kaže, da navkljub vsem prizadevanjem za ohranitev in varovanje delfinov v Jadranskem morju vseeno obstajajo tudi posamezniki, ki mislijo in ravnajo povsem nasprotno. Zakaj je nekdo streljal na več kot 200 kilogramov težkega delfina, ni mogoče jasno povedati, najverjetnje je šlo za objestnost in kruto željo po uboju zaščitenega primerka živalske vrste. Za uboj delfina je na Hrvaškem zagrožena kazen v višini 4.600 evrov.

Smer puščice (pod kotom 45 stopinj v hrbet v neposredno bližino hrbtne plavuti) nakazuje na veliko verjetnost, da je okrutnež na žival streljal s čolna in izkoristil zaupljivo in radovedno obnašanje delfina, ki se rad približa plovilom, še posebej jadrnicam, in rad plava ob premcu plovila ter opazuje dogajanje na njem. Kdor je to doživel, se mu dogodek za zmeraj vtisne v spomin.

Delfin Bojan je eden od 1000 primerkov delfinov, ki jih v Plavem svijetu opazujejo zadnjih 25 let. Prvič so tega delfina srečali junija 2004, ga pozneje srečali vsaj 55-krat, zadnjič dva tedna pred zanj usodnim napadom. Bojanovo preživetje je odvisno od tega, kako hitro bo odstranjena puščica iz njegovega hrbta.

Povprašali smo Tilna Genova iz Morigenosa, ki je dejal, da bi človek zelo težko ali skoraj nemogoče pomagal delfinu v takem položaju. Uspavati se ga ne da, ker bi potonil, sam ne bi čakal na človeka, da se mu približa, tudi ujeti z mrežo bi pomenilo veliko in težko nalogo. Tako je usoda delfina najverjetneje odvisna od tega, kako hitro se bo znebil puščice in kako globoko je v njegovem telesu. Ker je na harpuni še del vrvi, je jasno, da jo je delfin z veliko silo utrgal. To ni edini primer streljanja s harpuno na delfina. V Istri pri zalivu Budava so pred tremi leti s harpuno že ubili delfina.

Veliko bolj veselo zgodbo pa nam je lahko Tilen Genov povedal iz Piranskega zaliva, kjer so minule dni ponovno fotografirali še ne dva meseca starega delfinovega dojenčka. »To kaže, da se je delfinček, (dojenček), ki še nima imena, zagotovo skotil v slovenskem morju ali zelo blizu njega. V minulih dneh smo večkrat opazili dve jati po 55 do 60 delfinov, ki so plavali le nekaj sto metrov od piranske Punte in v Mesečevem zalivu. Mladi delfin dojenček eno leto sesa pod vodo mleko pri materi in šele po enem letu začne postopoma jesti ribe. V prvem letu so mladi delfinčki najbolj ranljivi. Če preživijo, imajo možnost za normalen razvoj. Najpogosteje jih pokončajo bolezni ali pa nesreče (zaplet v mreže, denimo),« je povedal naš največji poznavalec morskih sesalcev. V jati delfinov so vsaj trije dojenčki, ki so se rodili na začetku tega poletja, in več mlajših »otrok« starih enega do treh let.