S koncesijo za ŠC Pohorje na občino tudi kredit

Občina Maribor čaka na zeleno luč za odkup koncesije za prevoz potnikov z gondolo od ŠC Pohorje in prenos na Marprom.

Objavljeno
17. junij 2014 21.57
Posodobljeno
17. junij 2014 22.00
ŠPORTNI CENTER POHORJE
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Mestna občina je danes s Športnim centrom (ŠC) Pohorje podpisala pogodbo o odkupu koncesije za prevoz potnikov s Pohorsko vzpenjačo. Delavci žičničarsko-turističnega podjetja, vseh je nekaj več kot sto, pa so privolili v to, da na zapadle plače (po)čakajo še do prihodnjega tedna.

Vodstvo ŠC Pohorje je po besedah direktorja Srečka Vilarja na današnjem zboru delavcev te seznanilo z vsebino ponedeljkovega sestanka z županom Andrejem Fištravcem ter dobilo podporo zaposlenih za nadaljnje pogovore z občino. »Gremo v smeri zagotovitve enkratne socialne pomoči iz donacij javnih podjetij,« je dejal Vilar, hkrati pa tudi pogodbe o odprodaji koncesije za gondolo. Delavci se s temi stvarmi strinjajo, pravi Vilar, po njegovih besedah pa naj bi na podlagi omenjene pogodbe dobili denar, s katerim bi v torek izplačali del aprilske in zatem še celotno majsko plačo.

Kot je po zboru povedal predstavnik delavcev in vodja Pohorske vzpenjače Janko Breznik, so se zaposleni strinjali, da se »splača počakati na predstavljeno opcijo«. A hkrati je opozoril, da bo vsak korak, ki bi bil odmik od dogovorjene poti, najbrž že pomenil stečaj podjetja. Prenosa koncesije za upravljanje vzpenjače na občinski Marprom bi pomenilo, da bi tja odšlo tudi približno 25 zaposlenih v ŠC Pohorje.

Za pomoč prosijo 400 podjetij

»Mestna občina Maribor (MOM) znova rešuje problematiko ŠC Pohorje zaradi delovnih mest in reševanja turizma,« je pojasnil direktor mestne uprave Marko Žula. Po njegovih besedah je MOM pozvala okrog 400 gospodarskih družb na tukajšnjem območju, naj solidarnostno prispevajo denar v poseben sklad, namenjen izključno poplačilu zaposlenih v ŠC Pohorje.

Pomembnejši del zgodbe pa je, pravi Žula, da je MOM podpisala s ŠC Pohorje pogodbo o odkupu koncesije za izvajanje javne službe prevoza potnikov s krožno-kabinsko žičnico, na kar sta vezana dva odložna pogoja: soglasje pristojnega ministrstva, da bi preprečili vračilo nepovratnih sredstev za gradnjo, in nato še mestnega sveta. Odkupna cena bi bila 200.000 evrov, je dejal Žula, na MOM pa bi po njegovi oceni s prenosom koncesije padlo 6,2 milijona evrov kreditnih obveznosti zaradi gradnje žičnice.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so sporočili, da so od MOM prejeli prošnjo za izdajo soglasja za prenos žičničarske koncesije, a opozarjajo, da izdaja tovrstnih soglasij ni v njihovi pristojnosti. »MGRT ima s ŠC Pohorje sklenjeno pogodbo, vezano na izvedbo projekta krožno-kabinske žičnice Pohorska vzpenjača, kjer so določene medsebojne obveznosti tudi za obdobje po izvedbi investicije. MGRT preverja posledice morebitnega prenosa koncesije,« so še sporočili.