S pobudo za referendum in 4000 podpisi v bran zdravstvu

V stroki jim ni jasno, kako bo država, ki zdaj da letno 3,4 milijona za to področje, prihranila 1,5 milijona evrov.

Objavljeno
28. november 2012 11.58
Posodobljeno
28. november 2012 12.04
imo*BOLNICA PETRA DRŽAJA
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Dušan Harlander bo danes med 14. in 15. uro v Državnem zboru kot prvopodpisani predal pobudo za razpis referenduma o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je DZ sprejel 21. novembra. Pobudi bodo priložili okoli 4000 zbranih podpisov.

Pobuda vsebuje referendumsko vprašanje, ki naj bi se glasilo: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel na seji dne 21. 11. 2012«.

Sredstva za sedem zaposlenih, dela jih 115

Za zbiranje podpisov za referendum so se po besedah Dušana Harlanderja odločili, ker je predvidena centralizacija na področju javnega zdravja po mnenju celotne zdravstvene stroke in lokalnih ter regionalnih oblasti in organizacij neprimerna in škodljiva in bo uničila, kar dobro funkcionira. Harlander poudarja, da to niti ne na račun države, saj dobro polovico sredstev za svoje delo pridobivajo z delom na trgu. Novomeški Zavod bo od države letos dobil sredstva za okoli 7 zaposlenih, dela pa jih 115.

Stroka je pred sprejetjem spremenjenega zakona pripravila obilo gradiv in argumentov proti, a povsem brez uspeha, čeprav utemeljitve, zakaj je treba spremeniti zakon, po besedah Harlanderja ne zdržijo resne presoje.Glavni razlog naj bi bilo zmanjšanje stroškov.

Monopol in nesprejemljiva birokratizacija

V stroki jim ni jasno, kako bo država, ki zdaj da letno 3,4 milijona za to področje, prihranila 1,5 milijona evrov. »Kot delavec na Zavodu ne bom imel manjše plače od zdajšnje direktorske, računovodski posli zavode zdaj ne stanejo standardnih 16,7 odstotka, ampak le okoli desetine. Predvsem pa združevanje vseh regionalnih zavodov in še Inštituta za varovanje zdravja v dve nacionalni ustanovi pomeni monopol in nesprejemljivo birokratizacijo.

V zdajšnjem poslovnem svetu moramo biti tudi mi hitri, prilagodljivi, ustrežljivi. Sistem bo po novem v nekaj letih razgrajen, uveljavili pa se bodo tujci in privatni laboratoriji. Sprejeta rešitev je tudi popolno nasprotje tistega, kar je v koalicijskem programu, kar pomeni, da so nam pred volitvami lagali,« je povedal Harlander.