S poravnavo v stečajno maso Zvona Ena 1,5 milijona evrov

Gre za terjatev, povezano s financiranjem nakupa graščine na Slovaškem.

Objavljeno
18. julij 2012 14.35
lvu*MAG
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Maribor - Z zunajsodno poravnavo med družbama Zvon Ena Holding in Iskra Avtoelektrika ter Tahirjem Ametajem bi slednji v stečajno maso Zvona plačal 1,55 milijona evrov, je razvidno iz objave na Ajpesu. Gre za terjatev, povezano s financiranjem nakupa graščine na Slovaškem, poroča STA.

Stečajna upraviteljica Zvona Ena Holdinga Mojca Breznik je v izrednem poročilu, v torek objavljenem na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), zapisala, da bo skladno z zunajsodno poravnavo, sklenjeno 13. julija, Ametaj plačal skupno 1,65 milijona evrov, od tega 1,55 milijona evrov Zvonu Ena.

Zvon omogočil nakup graščine na Slovaškem

Kot v današnjih izdajah pišeta časnika Dnevnik in Finance, je Zvon podjetnikoma Tahirju Ametaju in Andreju Plešivčniku omogočil nakup renesančne graščine na Slovaškem. Za posel, ki sta ga izpeljala prek svojega slovaškega podjetja Sinergal, sta si leta 2006 izposodila dva milijona evrov, denar pa sta dobila pri družbi SFM.

Lastnik SFM Marijan Groff je v torek za Dnevnik povedal, da bi morala Plešivčnik in Ametaj posojilo vrniti v mesecu dni. SFM si je denar izposodil pri bankah, poroštvo za posojilo pa je dobil pri Zvonu Ena Holdingu, že takrat pomembnem lastniku Iskre Avtoelektrike. Groff je s Plešivčnikom in Ametajem leta 2007 sklenil aneks k posojilni pogodbi, nato pa, ker denarja ni dobil, leta 2008 vložil tožbo.

Graščina vredna 1,24 milijona evrov

Breznikova v poročilu piše, da se je z izterjavo terjatve trudila bivša uprava Zvona Ena in v ta namen tudi angažirala odvetnike na Slovaškem, katerim pa ni plačevala storitev, zato družbe niso več zastopali. Od takrat pa ni več nihče skrbel za interese stečajnega dolžnika v zvezi z vpisom zastavne pravice na nepremičnini.

Iz cenitve graščine z julija letos je razvidno, da je njena vrednost ocenjena na 1,24 milijona evrov. Glede na to in na negotovo dejstvo glede vpisa zastavne pravice je Breznikova ocenila, da je sklenitev izvensodne poravnave smiselna.