S Sternthalerjem po domače blago, pridelke in popust

Plačilo s sternthalerjem, vračilo evrskega drobiža, za povrh pa 5-odstotni popust

Objavljeno
17. marec 2017 08.49
Franc Milošič
Franc Milošič

Čez teden dni bo znano, koliko ponudnikov storitev, pridelkov in izdelkov se bo vključilo v poseben trgovski krog. v njem bo samo na območju občine Kidričevo veljalo posebno plačilno sredstvo Sterntaler. Svoj "denar" so v občini zasnovali in pripravili zato, da bi pospeševali domačo prodajo, da bi s tem skrajševali dostavne poti blaga in da bi si tako občani in kupci kot ponudniki medsebojno pomagali.

Za začetek bodo natisnili tisoč bonov za 10 evrov in skovali nekaj kovancev, potem pa bodo sledili potrebam in razvoju novega trgovalnega kroga. Ker občina ne more biti izdajatelj, je to funkcijio prenesla na svoje občinsko podjetje, ki bo zanjo tržilo tako bone kot popuste z njimi. Občan bo tam kupil bon za 10 evrov, plačal zanj 9,50 evra in potem z njim plačeval na vseh označenih mestih, ki bodo pristopila v mrežo. Pri domačem frizerju ali avtomehaniku, pa v domači pekarni ali na kmečkem dvorišču bo plačal z bonom, presežek pa mu bodo vrnili v evrih. Ko bodo prodajalci nabrali nekaj bonov, jih bodo odnesli na občinsko podjetje, to pa jim bo plačalo račun v polni višini, razliko pet odstotkov pa bo posredno pokril občinski proračun. Vrnjeni boni pa bodo potem spet naprodaj občanom.

Direktor kidričevske občinske uprave Damjan Napast, ki je glavni pobudnik in organizator te novosti pri nas, je prepričan, da bo odziv ponudnikov precejšen, zadovoljstvo občanov z nakupi pa tako ali tako ni vprašljivo zaradi popusta. Z novo »valuto« se bo dejansko začelo krožno občinsko gospodarjenje. »Doslej takega primera pri nas še nimamo. So pa znani v tujini in tam dobro delujejo. Je pa zanimanje že precejšnje tudi drugod. Najbolj se nad novostjo navdušujejo v Velenju,« razlaga trenutno stanje.

Občina Kidričevo je povprašala tako ministrstvo za gospodarstvo kot ministrstvo za finance, kako naj novi prodajni krog spelje, kdo ga lahko organizira in prav zaradi tega so v začetku napovedovani lasten »denar« morali spremeniti v bone. To bo prvi takšen projekt, ki je omejen na občino; dve slovenski numizmatični društvi pa sta menda soroden bonski sistem že vpeljali.

Pri uvajanju torej povsem brez težav in zapletanj ni šlo. Zdaj je še največ pripomb na ime - Sterntaler. »Iskali smo ime za domače ljudi, ker je stvar omejena na občino. Skoraj vsi občani še vedno govorimo o Šterntalu in ne o Kidričevem. Mnogi celo javno zahtevajo, naj ime Sterntal vrnemo. Odkar pa smo obnovili dvorec Sterntal in je v njem sedež občinske uprave, pa so pomisleki o tem imenu veliko manjši. Saj smo razmišljali tudi o drugačnem nazivu, a na koncu se nam je vendarle ta pokazal za najprimernejšega.«

Sternthal je dvorec iz avstro-ogrskih časov. Njegovo ime je v prevodu Zvezdna dolina, pa čeprav je kraj sredi povsem ravnega Dravskega polja. Naselje v bližini se imenuje Strnišče. Kidričevo pa so začeli graditi nekoliko vstran  blizu med drugo vojno začete gradnje tovarne glinice in aluminija. Sprva je bilo to le delavsko naselje za tam zaposlene, ki je tako kot tovarna dobilo ime po Borisu Kidriču.