S tradicionalnim slovenskim zajtrkom je dan začel tudi kitajski gost

Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang na zajtrku v OŠ Trnovo.

Objavljeno
21. november 2014 12.36
Wang Yang/OŠ Trnovo
M. K., gospodarstvo, STA
M. K., gospodarstvo, STA

Ljubljana − Podpredsednik kitajske vlade Wang Yang, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, je dan začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Skupaj z učenci Osnovne šole (OŠ) Trnovo ter predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom so se podkrepili s slovenskimi dobrotami.

Kitajskim gostom so tako predstavili projekt tradicionalnega slovensega zajtrka, v katerega so sicer vključeni slovenski vrtci in osnovne šole, da bi pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznali že otroci. Zajtrk je namreč prvi in najpomembnejši obrok, ki »da energijo tako za fizično kot za miselno aktivnost«.

Pri tem je premier Cerar povedal, da ima dogodek dva namena, promovirati slovensko hrano in spodbujati zdrav način prehranjevanja. Spomnil je še, da je za celovito zdravje pomemben zdrav duh v zdravem telesu. Zdrav duh je po njegovih besedah možno spodbujati s pozitivnimi mislimi, zdravo telo pa z gibanjem, pravilnim spanjem in zdravo prehrano. Ta je pomembna za vse, zato je pri njej pomembno dajati dober zgled, je še poudaril predsednik vlade.

Wang Yang pa je izrazil zadovoljstvo, da lahko prisostvuje tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Otroci so prihodnost nekega naroda in države, zato je pomembno, da jim zagotovimo odraščanje v zdrave in močne ljudi, je poudaril. Tako bodo postali pomembno osebe, ki bodo lahko razvijale skupno prihodnost.

Projekt slovenske vlade, ki promovira zajtrk, je po njegovih besedah vizionarski. V tem trenutku je sicer za to potreben neki vložek, vendar bodo čez nekaj let že vidni sadovi. Ta projekt bi, kot pravi, hoteli prenesti tudi na Kitajsko.

Yang jepoudaril, da je Kitajska velika država, v kateri so posamezni deli različno razviti. V nekaterih si lahko otroci privoščijo zdrav in obilen zajtrk, medtem ko si v revnih predelih 26 milijonov otrok tega ne more privoščiti. Vlada lahko da na voljo določena finančna sredstva, ki bi jim zagotovila zajtrk. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da si bodo lahko privoščili npr. mleko, banano ali sir. Kot je poudaril, slovenska vlada na tem področju dela boljše delo kot Kitajska. To pa je nekaj, kar bi se kitajska vlada morala naučiti od slovenske, je še dejal Yang.

Na dogodku so gostom postregli s kruhom, maslom, medom, jabolkom in mlekom. Pri tem so jim tudi pozazali, kako se pripravi tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg tega so zbranim pojasnili razliko med kitajskim in slovenskim zajtrkom. Za kitajski zajtrk so med drugim značilni v olju pečeni ocvrtki in sojino mleko ali kitajski cmoki, polnjeni z mesom ali zelenjavo, ter rižev napitek.

Šole in vrtci pripravijo na dan 630.000 obrokov hrane, za katere je pomembno, da so pravilno sestavljeni in da je večina iz lokalne pridelave. V izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka je vključenih večina vrtcev in šol, ki na ta dan namenijo po več ur ali kar ves dan izobraževalnim vsebinam o pridelavi hrane in prehranjevanju.

Raziskave kažejo, da med tednom še vedno zajtrkuje zelo malo slovenskih mladostnikov. Nepravilne prehranske navade lahko vodijo do čezmerne prehranjenosti oziroma debelosti, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem.