Šalovsko javno komunalno podjetje pred stečajem

Ko je bila občina najbolj zadolžena, so ustanovili javno podjetje, da se je lahko zadolževala prek njega.

Objavljeno
03. februar 2017 18.08
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Šalovci - Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Javno komunalno podjetje Šalovci, ki ga je občina ustanovila leta 2006, šlo v stečaj. Župan Iztok Fartek sicer pravi, da je še nekaj možnosti za sanacijo, toda finančno stanje podjetja in dejstvo, da je občinski svet že potrdil ustanovitev režijskega obrata, kažeta na to, da se konec bliža zelo hitro.

Podjetje, ki ga vodi direktor Darijo Ilić, za svojih enajst zaposlenih že vse leto ni plačevalo prispevkov in dajatev od plač, zato je Furs zarubil opremo. Na dražbi jo bo prodal 9. februarja. Ker podjetje ni odplačevalo lizinga za druge komunalne stroje, so jim že lani odvzeli tudi to opremo in občina jo je morala odkupiti nazaj. Župan trdi, da »po dokaj ugodni ceni«. Poleg tega ima podjetje več kot pol milijona evrov dolga, čeprav je glavnino zadolžitve iz gradnje vodovodnega omrežja prevzela občina.

Javno podjetje je bilo v času župana Aleksandra Abrahama leta 2006 ustanovljeno predvsem kot obvod, da se je lahko do vratu zadolžena občina posredno še naprej zadolževala. To jo je pripeljalo pod sam vrh lestvice občin z največ dolgovi na prebivalca. Župan Fartek njeno zadolženost že drugi mandat zmanjšuje; na začetku njegovega prvega mandata je znašala približno 3000 evrov na prebivalca, zdaj pravi, da okrog 1000 evrov.

»Podjetje bi lahko preživelo, če bi vsako leto našlo za vsaj kakšnih 100.000 evrov poslov na trgu. Toda tega niso storili, komunalnih del za občino pa je bilo premalo, da bi lahko pokrivali vse svoje stroške, in tako je šlo vedno bolj navzdol. Če bomo predlagali stečaj, bo za občinske potrebe začel delovati režijski obrat, ki bo imel pol manj zaposlenih, bistveno nižje fiksne stroške in bo tako tudi v manjše breme občini. Skoraj vso opremo, ki jo bo režijski obrat potreboval za svoje delo, pa smo že tako ali tako morali odkupiti od lizingodajalca,« pravi župan.